Șomeri pretențioși? Investitorii gorjeni găsesc cu greu angajați
Nu avem cu cine munci! Din ce în ce mai mulți primari se plâng că nu există forță de muncă. Cei mai mulți șomeri au luat calea străinătății ori nu vor să muncească pe salariul minim pe economie, astfel că declină eventuale oferte de muncă. Un astfel de caz este în Drăguțești. Un investitor a deschis acolo o fabrică de conserve, însă abia a reușit să angajeze zece persoane. La nivelul județului Gorj sunt, oficial, peste 9.000 de șomeri.
Cei mai mulți dintre investitorii care aleg să deschidă o afacere în localitățile din Gorj par să se lovească de aceeași problemă. Cu greu găsesc angajații. Chiar dacă cerințele nu sunt foarte mari. La Drăguțești, au ajuns mai mulți oameni de afaceri care au pus bazele unor investiții și au nevoie de angajați. „A venit cineva la fostul Abator. Acesta va fi redeschis. De asemenea, a mai fost deschisă și o făbricuță de ciuperci, cu sortare. Va fi deschisă și o linie de conserve de ciuperci. Investitorul a angajat deja și câțiva oameni. Mai este nevoie de angajați. Au angajat până acum zece oameni. Au nevoie de aproximativ 25 de angajați pentru început. Investitorul a închiriat un spațiu foarte mare în comună. Să sperăm că vor găsi angajații de care au nevoie. Oameni nu mai prea avem. Nu avem cu cine să muncim”, a declarat Ion Dumitru Popescu, primarul localității Drăguțești.
100 de șomeri la Drăguțești
În tot acest timp, doar în evidențele Agenției de Șomaj figurează aproximativ 100 de persoane din Drăguțești ca fiind în căutarea unui job. În realitate însă, numărul celor fără un loc de muncă este mult mai mare. „Rata șomajului la nivelul județului este de 6,64%. Acest procent înseamnă 9140 șomeri, dintre care 2.893 sunt indemnizați și 6.247 sunt neindemnizați. La Drăguțești, este o pondere a șomerilor de 3,03%, a celor cu vârste între 18 și 62 de ani. Vorbim aici de 99 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. 45 dintre acestea sunt femei”, a explicat directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.
Turburea: Sală de nunți în locul fabricii
Aceeași problemă a fost întâlnită și în Turburea. Un investitor italian care deschisese o fabrică de confecții și-a făcut bagajele și a plecat pentru că nu a avut cu cine să muncească. Pentru a nu pierde spațiul și a scoate profit din el, primarul l-a transformat în sală de evenimente. „Lucrăm la ea. Este aproape gata, în proporție de 90%. Am transformat-o într-o sală de evenimente. Trebuia să folosim cumva spațiul. Sunt aici 450 de locuri. Vom stabili chiria printr-o hotărâre de Consiliu Local”, a declarat Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea.