Minerii nu pot fi trimişi în concediu de aşteptare la 1 martie
Niciun angajat al complexurilor energetice din Gorj precum şi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) nu va mai pleca în concediu de aşteptare la 1 martie. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au spus că nu există bază legală pentru regimul de aşteptare pentru 2 ani. Conducerile companiilor dau din colţ în colţ pentru că nu au soluţii de rezervă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a dat ieri peste cap planurile şefilor din minerit şi energie. Inspectorii de muncă nu au permis trimiterea în concediu de aşteptare a angajaţilor. „Nu există în actele normative executate până în prezent o astfel de prevedere, respectiv concediu de aşteptare, motiv pentru care noi nu am putut fi de acord cu deciziile celor de la complexurile Energetice şi SNLO pentru că regimul de aşteptare de până la doi ani, varianta propusă ca alternativă la concedierile colective, nu are cadru legal“, a declarat George Romanescu, directorul executiv al ITM Gorj.
Gârjoabă: „Tot programul e în aer“
Neavând soluţii de rezervă şefii din minerit s-au abţinut de la a face comentarii. „Mie nu-mi vine să cred că acesta a fost punctul de vedere al celor de la ITM. Dacă va fi aşa e clar că nu putem să facem nimic. Tot programul e în aer dacă nu vom rezolva problema cu concediul de aşteptare. Probabil vor rămâne la serviciu şi în momentul în care le vine timpul de pensionare îi concediem conform legislaţiei în vigoare“, a precizat Corneliu Gârjoabă, director Resurse Umane din cadrul CE Turceni.
La CE Turceni urmau să plece în concediu de aşteptare circa 150 de angajaţi.
Trotea a amuţit
Directorul Complexului Energetic Rovinari nu a vrut sub nicio formă să comenteze decizia Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. „Nu vorbesc“, atât a avut de spus Tiberiu Trotea, directorul CE Rovinari.
La Rovinari, peste o sută de persoane ar fi trebuit să meargă acasă timp de doi ani cu 75 la sută din salariu.
Burlan: „Va fi dată o nuanţă legală acestui concediu de aşteptare“
Directorul SNLO, Daniel Burlan, susţine că până la sfârşitul acestei săptămâni, regimul de aşteptare de până la doi ani va dobândi bază legală „Luni am fost la Ministerul Muncii, m-am întâlnit cu domnul Ioan Botiş şi secretarul de stat Valentin Mocanu. Pot să vă spun că cei de la Minister agreează această formă de a face economie pentru că una este să trimit în concediu de aşteptare 900 de persoane şi alta e să concediez 500, pentru că în cazul unor concedieri statul are de pierdut, suportă contribuţiile pentru sute de persoane pe când în concediu de aşteptare pentru SNLO este un efort financiar nu pentru stat. Zilele acestea se poartă discuţii cu cei de la Minister şi cu siguranţă va fi dată o nuanţă legală acestui concediu de aşteptare, sunt sigur că până vineri se va întâmpla acest lucru“, a precizat Daniel Burlan, director SNLO.
Burlan a mai spus că nu a fost gândită o altă varianţă pentru că „acest program de concediu de aşteptare trebuie să continue“.
De la complexurile energetice Rovinari şi Turceni urmau să plece în concediu de aşteptare la 1 martie 230 de persoane, iar de la SNLO 470.