Persoanele cu dizabilităţi, refuzate de patroni la angajare
Persoanele cu dizabilităţi din judeţul Gorj vor beneficia de consiliere şi informare privind căutarea unui loc de muncă şi mediere pe piaţa muncii. Aceste servicii vor fi oferite de Fundaţia Motivation România prin proiectul „START pentru egalitatea de şanse a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii”.
Reprezentanţi ai Fundaţiei Motivation Romania, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, ai comisiilor de evaluare a persoanelor cu handicap şi persoane cu dizabilităţi s-au întâlnit pentru a discuta despre posibilitatea integrării pe piaţa muncii a persoanelor aflate în această situaţie.
Deşi angajatorii cu peste 50 de salariaţi au obligaţia să angajeze un număr de persoane cu dizabilităţi egal cu 4% din numărul salariaţilor, în ţara noastră doar 12% dintre persoanele cu dizabilităţi care au vârstă şi capacitate de muncă sunt în prezent angajate. La nivelul judeţului Gorj dintre cele aproape 10.000 de persoane cu handicap numai 500 au un loc de muncă. În opinia celor prezenţi persoanele cu handicap trebuie să aibă şanse egale de integrare pe piaţa muncii, conform pregătirii lor profesionale. În acest sens s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbată mentalitatea angajatorilor în ceea ce priveşte persoana cu dizabilităţi.
„Angajatorii refuză să vadă valoarea persoanelor cu handicap”
Anca Popescu suferă de parapareză spastică şi lucrează la Direcţia de Sănătate Publică. De aproape doi ani prestează aici servicii de curăţenie, unitatea respectivă având contract de parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Handicap din Oltenia. Anca spune că şi o persoană cu dizabilităţi poate să muncească, dar de cele mai multe ori angajatorii refuză să vadă adevărata valoare a acestora. „Şi o persoană cu dizabilităţi este capabilă să facă faţă lucrurilor care se află în viaţa omului. Angajatorii trebuie să dea o şansă şi acestor persoane. De cele mai multe ori angajatorii refuză să vadă adevărata valoare a persoanei cu handicap”, menţionează Anca Popescu.