Minerii încep în luna mai cursurile de paznici
Salariaţii CE Oltenia, care vor fi agenţi de pază, vor începe cursurile în luna mai, a anunţat conducerea printr-un comunicat de presă. „Salariaţii CE Oltenia care vor ocupa posturile de agent de securitate nu vor fi retribuiţi cu un salariu egal cu cel oferit in prezent de firmele prestatoare, valoarea acestuia fiind de minim 1.200 lei“, a mai transmis CE Oltenia.
CE Oltenia vrea să facă reduceri prin transferul salariaţilor la serviciul de pază. Compania va înfiinţa o divizie de pază ce va funcţiona în câteva luni. Din luna mai circa 600 de mineri vor merge la cursuri şi vor beneficia de o dotare corespunzătoare, iar costurile vor fi suportate din bugetul alocat formarii profesionale.
„Înscriere“ forţată
CE Oltenia spune că cei care vor ajunge la serviciul de pază vor fi în special persoane din sectorul minier, „dar au fost transmise anunţuri in toate sucursalele pentru înscrierea salariaţilor“. „S-a avut in vedere atât reducerea cheltuielilor cu firmele prestatoare, cat si crearea posibilităţii propriilor salariaţi de a-si continua activitatea in cadrul CE Oltenia, salvând un număr de circa 500-600 de posturi care vor funcţiona in noua structura ce va asigura activitatea de paza“, mai spune CE Oltenia. Înscrierea despre care vorbeşte compania este mai mult o forţare, crede liderul sindical Dan Pârvulescu. „Oamenii nu vor putea opta, li se va impune. Cine optează să plece de la un salariu de 2000 de lei la unul de 1000? Să fim serioşi“, a declarat sindicalistul de la Peşteana.
Câteva sute de mineri mutaţi la Mentenanţă
În urmă cu câteva luni directorul general Laurenţiu Ciurel anunţa că vor fi organizate trei direcţii de mentenanţă, la Rovinari, Motru şi Jilţ. Şi aici au fost încadrate câteva sute de persoane, scopul fiind acela de a renunţa la unele lucrări cu prestatorii, spune compania. Numai că acea listă cu angajaţi trecuţi la mentenanţă a fost şi felul în care salariaţii s-au înscris la cele două sindicate agreate de administraţie, Sindicatul Mine Energie Oltenia sau Sindicatul Mine Energie Rovinari. Potrivit unor informaţii, până acum au fost organizate astfel de structuri la Jilţ şi Rovinari. Şeful este Gheorghe Smărăndoiu, fost director la Uzina Mecanică de Reparaţii, care l-a înlocuit pe Ionel Paraschivu. Smărăndoiu nu a venit singur, mai spune surse, ci alături de un alt angajat de la UMR, un anume Vochiţa.