Minerii hulesc PSD. Partidul trezeşte CE Oltenia!
Pesediştii au fost luaţi la rost în această campanie electorală din cauza situaţiei incerte din Complexul Energetic Oltenia, iar compania s-a simţit datoare să apele partidul. Ieri, pe nepusă masă, CE Oltenia a dezminţit informaţii care au fost scrise de presa locală acum câteva luni, iar pe unele nu s-a deranjat atunci să le comenteze. Politicienii din opoziţie susţin că, în fapt, în campania aceasta pesediştii au aflat de la gorjeni ce greutăţi întâmpină în CE Oltenia şi cum îi afectează deciziile luate de directorul susţinut de PSD, Laurenţiu Ciurel.
Conducerea CE Oltenia a publicat, ieri, pe site-ul oficial, dezminţiri la acuzaţii vechi precum externalizarea Unităţii de mentenanţă, închiderea carierei Peşteana sau concedieri masive în 2014. Prin acest comunicat de presă CE Oltenia ia apărarea PSD, pentru că ei sunt cei huliţi în teritoriu. „Catalogăm aceste false informaţii ca drept zvonuri lansate de anumite persoane care au interese legate de campania electorală“, transmite compania. „CE Oltenia a informat în repetate rânduri ca activitatea de mentenanţă nu va fi externalizată“, susţine conducerea. Ba mai mult, spune că se fac o serie de dotări si investiţii pentru a diminua achiziţiile de produse si servicii executate de terţi. Compania mai anunţă că transferarea salariaţilor la Mentenanţă nu s-a terminat. „Această structură are în prezent circa 750 de salariaţi, urmând ca numărul acestora să crească până la aproximativ 1.000 de persoane“, se arată în comunicatul de presă. De asemenea, CE Oltenia dezminte informaţia privind închiderea Carierei Peşteana. „La producţia actuală, cariera deţine rezerve pentru încă 15 ani, are o dotare cu utilaje şi echipamente cu vechime relativ redusă, deţine capacităţi mari pentru depozitarea cărbunelui extras, iar accesul la calea ferata îi conferă avantajul posibilităţii plierii livrărilor de cărbune“. Conducerea îi linişteşte pe mineri şi spune că oricum „pentru închiderea unei cariere sunt necesare măsuri ce implică aprobări şi termene de realizare îndelungate şi respectarea unui anumit program de implementare, cu derulare pe mai mulţi ani“, mai transmite CE Oltenia. În final, CE Oltenia spune că în 2014 nu vor fi disponibilizări. Reducerea personalului, obiectiv aflat şi în planul de management al lui Laurenţiu Ciurel, se va realiza doar prin pensionări şi prin divizarea activităţilor miniere de la Berbeşti si Husnicioara.
„Călinoiu s-a dus după voturi şi minerul i-a zis NU“
Culmea este că toate acestea au fost vehiculate luni de zile, dar compania nu a reacţionat decât acum, după ce candidatul PSD la postul de senator a fost apostrofat de mineri şi energeticieni, susţine preşedintele PP-DD Gorj, Niculina Mocioi. Ea spune că liderii PSD s-au întâlnit în sfârşit cu oamenii în această campanie electorală şi au aflat de greutăţile pe care le întâmpină, mai ales în sistemul energetic. „Este clar. Liderii PSD, Ion Călinoiu şi Florin Cârciumaru, au ieşit din birouri şi au aflat de la oameni ce guvernare incompetentă au. Probabil că domnul Călinoiu s-a dus să ceară voturi şi minerul i-a spus NU. Nu pentru că mi-ai tăiat din venituri, mi-ai luat sporuri, mi-ai luat cota de cărbune, dar cel mai important, PSD i-a luat minerului liniştea şi siguranţa locului de muncă. Lucrează sub o presiune fantastică. Sunt puşi mereu ba să se înscrie în nu ştiu ce sindicat, ba să voteze pe nu ştiu cine. Eu ştiu că minerii sunt curajoşi, iar pe 25 mai, dar mai ales la alegerile din toamnă vor vota anti PSD şi vor pune capăt presiunii din companie“, a declarat deputatul de Gorj, Niculina Mocioi, menţionând că aşteaptă o dezminţire de la CE Oltenia că profitul ar fi 4,5 milioane de lei şi o confirmare că este de 300 de milioane de lei, aşa cum se lăuda Ciurel acum câteva săptămâni.
„Cine a zis că minerii ar putea avea salariu de 1.000 de lei?“
Preşedintele PDL Gorj, Dan Vîlceanu, a declarat că PSD a avut întâlniri electorale prin cariere şi pesediştii au aflat că minerii şi energeticienii nu o duc bine. „După ce domnii Ciurel şi Călinoiu au pronunţat cuvântul insolvenţă, la ce se aşteaptă? Cine a spus suntem prea mulţi? Că am putea funcţiona la jumătate? Domnul Ciurel. Cine a spus că s-ar putea ajunge la salariu de 1000 de lei în minerit? Domnul Călinoiu. După ce faci harcea-parcea cu TESA, după ce reorganizezi de doi ani, cum ar vrea să fie primiţi? După ce s-au dus în campanie şi au văzut mulţi nemulţumiţi au dat ordin la complex să dea acest comunicat. Din punctul meu de vedere acest comunicat al CE Oltenia arată că minerii şi energeticienii au aflat că PSD nu le va aduce nimic bun, că PSD nu le va da, ci le va tăia şi că PSD nu va dezvolta, ci va vinde tot, aşa cum ne-a obişnuit“, a declarat Dan Vîlceanu.
(NE)ORGANIZARE
De la înfiinţare, CE Oltenia este în continuă reorganizare. Până acum, cei de la TESA au suferit două tăieri de salarii, dar şi redistribuirea în producţie, iar minerii şi energeticienii au pierdut în 2013 câte 600 de lei lunar. Dar esenţial pentru modul de conducere este presiunea continuă la care este supus personalul, din arsenal făcând parte înregistrarea angajaţilor, urmărirea calculatoarelor şi alte forme de intimidare.