Minerii de la Husnicioara se pregătesc de proteste
Situaţie tensionată în rândul minerilor de la Husnicioara după ce administraţia CEO a anunţat că unitatea este pe lista celor care ar putea fi închise. Sindicaliştii spun că acceptă ideea unui şomaj tehnic, însă nu vor fi nicicând de acord cu închiderea carierei şi pierderea locurilor de muncă. În primă fază, sindicalistul Paul Constantinescu spune că s-au strâns sute de semnături pentru organizarea unor proteste.
Rep.: Cum vi se pare strategia CEO?
P.C.: Noi suntem cei mai afectaţi şi din punctul nostru de vedere decizia aceasta este una subiectivă. Noi din punct de vedere tehnic nu avem nicio problemă, singura chestiune este legată de desfacere, ceea ce am spus întotdeauna, nu este normal să te duci să iei cărbune din Ungaria, Oradea, Timișoara și noi să stăm efectiv și să închidem capacităţi de producţie, este inadmisibil așa ceva. La momentul acesta este greu de digerat şi nu o să răspundem niciunul de măsurile, de protestele care vor urma, pentru că sunt oameni care rămân fără locuri de muncă, sunt mulţi, sunt tineri şi ce să le spui la oamenii aceștia?
Rep.: Câţi oameni vor pleca de la 1 iulie?
P.C.: Deocamdată este o variantă de program, nu este definitivată, deocamdată noi, cele patru federaţii semnatare ale contractului colectiv de muncă, n-am fost de acord cu varianta prezentată de către Directorat, ni s-a spus să venim noi cu soluţii, cu propuneri şi noi încercăm să venim la unitate, să facem calcule, să încercăm să de redimensionăm şi să încercăm să putem interveni pe perioada de iarnă pentru că e păcat de Dumnezeu să închidem o unitate în care s-a investit. Am înţeles că este o situaţie dificilă, că trebuie să stăm trei luni acasă, că trebuie să plece din oameni, dar criteriile trebuie să fie altele. Husnicioara este, într-un clasament făcut de ei din 12 subunităţi, suntem undeva pe locul șase, deci nu se poate, e de neimaginat asta.
Rep.: Ce spun oamenii, vor să protesteze?
P.C.: Păi sigur, noi deja am luat măsuri când am auzit de intenţiile lor. Am zis că dacă intrăm în 75%, în întrerupere de activitate, nu o să mai avem posibilitatea să luăm semnăturile oamenilor ca să putem iniţia proteste. Avem semnăturile oamenilor, sute de oameni au semnat. Sindicatele au două variante, e vorba de dialog sau de proteste. Noi am zis să căutam întâi dialogul în contextul în care ştim foarte clar, în CEO avem trei clădiri pline de angajaţi. Ce fac acele sute de economişti, sute de ingineri, cu ce se ocupă, ăsta-i program de reorganizare, închizi unităţi.
Rep.: Ar trebui tăiat de la TESA?
P.C.: Păi sigur că da. Noi ştim foarte bine că în ultimele luni s-au adus directori de la Bucureşti pe salarii foarte mari. Asta-i reorganizare, să aducem un director pe sute de milioane, când putem să ţine zece oameni la bandă?