Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Pisc nu dă nicio şansă CEO fără mixul energetic

Şeful Termocentralei Rovinari, Ion Pisc, susţine că, fără mixul energetic, Complexul Energetic Oltenia nu va mai avea viaţă lungă. Pisc a declarat la un post de radio local că o comprimare a companiei ar fi binevenită, însă acest lucru ar trebui să se întâmple fără să afecteze prea tare actualii salariaţi.

Rep.: Se vorbeşte de un program de restructurări, două mii de disponibilizări. Ce ştiţi?

I.P: Se vorbeşte, eu unul nu ştiu dar, din păcate, pentru zona noastră nu avem alternativă. Un singur lucru este cert, CEO nu mai poate, datorită pieţei de energie şi tuturor factorilor, nu mai poate să fie la capacitatea asta. Nu este nevoie şi nu e cerere de energie, există oferte foarte multe. Ieri s-a mers foarte bine, noi mergem cu toate grupurile, azi a bătut vântul, prin urmare nu se pot aduna venituri pentru o societate de asemenea dimensiuni, deci societatea se va mai comprima, când şi cum nu ştiu, eu sper ca în timp aşa şi să fie cât mai puţin dureroasă pentru salariaţi şi în special pentru gorjeni că nu au alternativă, și asta nu e de ieri de azi, e de peste 25 de ani.

 Rep.: Ar fi o soluţie separarea termocentralelor, revenirea la vechea formă?

I.P: Nu ştiu dacă este o soluţie acum şi, mai mult decât atât, noi suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care nu există mix de energie, adică la noi concurează cărbunele cu apa, la producătorii de energie vreau să spun, gazele cu nucleara şi aşa mai departe. Dacă ar fi un mix să intre cărbunele cu apa sau gazul cu nucleara, sigur că am putea fi mai eficienţi şi pe piaţa internă, şi pe piaţa externă, unde se cere energie. Statul este acţionar majoritar şi numai el poate să facă.

 Rep.: Ce viitor mai are CE Oltenia în aceste condiţii?

I.P.: Viitor eu zic că va avea, dar sub o altă construcţie, adică la 15.300 de oameni câţi sunt acum şi cu o capacitate aşa mare şi de blocuri de energie, şi echipamente de extragere a cărbunelui, mai trebuie concentrate. Rovinari este cea mai eficientă termocentrală din sistemul termo-energetic românesc şi atunci ultimul kilowatt produs pe cărbune în România ar trebui să fie produs la Rovinari. Eu îi prevăd, pentru că am făcut şi investiţiile vizavi de protecţia mediului, eu prevăd că energie pe cărbune în România va mai fi 20-30 de ani, poate şi mai mult dacă nu se găsesc alte surse, sursă de bază, nu aşa din când în când cum bate vântul sau când vine apa care câteodată este, câteodată este puţină, cum dă Domnul.

Vizualizări: 1,989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: