Minerii ar putea protesta în cele două zile de fără plată
Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu au ajuns la o înțelegere, astfel că în ultimele două zile din decembrie angajații companiei vor fi în concediu fără plată. Supărat că cei doi directori ai companiei prezenți la Comisia Paritară, Ion Răuț și Daniel Pităroiu, nu au renunțat la concediul fără salariu, liderul sindical Constantin Mitrescu a propus ca în cele două zile să fie organizat un protest. Cât despre prima de Crăciun, directorul Daniel Pităroiu a spus că nu sunt bani. Sindicatele au propus o nouă întâlnire în decembrie pentru a vedea cifrele la 11 luni.
Pandurul a intrat în posesia unor înregistrări, una de la dezbaterea dintre sindicate, când au discutat propunerea administrației și încă una din timpul Comisiei Paritare. Din discuțiile dintre liderii de sindicat și cei doi directori, Ion Răuț și Daniel Pităroiu, rezultă că nu au ajuns la o înțelegere în privința programului de lucru din decembrie. Despre prima de Cărciun abia dacă s-a amintit. Discuțiile au fost concentrate pe o propunere a conducerii CEO. Administrația a propus ca în schimbul celor două zile de concediu fără salariu din decembrie, sindicatele să semneze un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) prin care să fie de acord cu reducerea plăților compensatorii pentru angajații aproape de pensie, la cinci-șase salarii. În plus, conducerea a mai cerut și renunțarea la ziua meseriei, de 4 decembrie. Printre liderii prezenți în sala de ședință s-a aflat și unul care a propus ca în cele două zile de concediu fără plată să fie organizat un protest.
Sindicaliști și opinii
Ședința pare să fie condusă de prim-vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie, Ion Ruşeţ. Cert este că toți reprezentanții sindicatelor prezenți la ședință au respins semnarea unui act adițional și au propus declanșarea unor negocieri mai ample, care să privească și pachetele de performanță din 2014. Administrația CEO a anunțat, printr-un comunicat de presă, că printre doleanțele sindicaliștilor a fost reținerea pe stat a cotizației. Cert este că problema cotizației nu a fost expusă în Comisia Paritară, ci într-o discuție separată, dintre liderii de sindicat. Din înregistrarea pe care o are Pandurul, de aproape o oră, din timpul ședinței sindicaliștilor, rezultă că un reprezentant sindical din Mehedinți se întreabă dacă, pe lângă negocierea pachetelor de performanță, a plăților compensatorii sau primă, nu ar trebui să se discute și despre cotizație. Numai că ceilalți lideri din sală au propus ca subiectul cotizațiilor să fie lăsat deoparte, negocierea drepturilor oamenilor fiind primordială. “Cedăm niște drepturi de viitor pentru două zile? Cum să cedăm noi 4 decembrie? Nu sunt de acord să facem această concesie, drepturile pensionarilor, după o viață în mizerie venim noi acum să cedăm treaba asta. Noi acceptăm ca administrația să ne condiționeze cu asemenea abordare? Propun să nu abordăm problema cotizației când discutăm de drepturile oamenilor”, a spus un sindicalist. Punctul lui de vedere este împărtășit și de un alt președinte de sindicat, care crede că oferta administrației, de a reduce plățile compensatorii, este „derizorie”. „Au venit cu mandat să reducă plățile compensatorii”, spune el. Liderul de la Peșteana, Dan Pârvulescu, propune atacarea deciziei administrației privind cele două zile de fără plată la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Dacă ne trimit unilateral în fără plată, să ieșim în stradă în zilele alea”, spune alt lider.
În sală intră și cei doi directori de la CEO, iar prim-vicepreședintele Ion Rușeț transmite punctul de vedere al sindicaliștilor: nu se poate accepta pierderea unor drepturi ale salariațiilor pentru două zile de concediu fără salariu. “Dacă negociem un act adițional la contractul colectiv de muncă va trebui să avem în vedere mult mai multe aspecte”, intervine liderul Constantin Mitrescu.
Pităroiu spune că nu sunt bani
O dezbatere serioasă a fost pe tema documentelor pe care sindicatele le-au cerut, prin adresă, de la administrație. Ei i-au reproșat directorului Daniel Pităroiu că a promis că va prezenta documente revelante pentru situația în care se află complexul, dar nu a făcut-o. “Am primit o situație care nu e relevantă și nu e nici semnată”, spune un membru al sindicatelor. “Ascultați-mă un pic. Nu o să vedeți nimic”, le spune Daniel Pităroiu. Peste alte câteva minute spune că a pus la dispoziție o stiuație. “Dacă nu știți să citiți, nu e vina mea. (...) Am venit cu o propunere destul de elegantă. Dacă nu vreți nici așa, ce să vă facem?”, le spune acesta, menționând că administrația nu are timp de pierdut cu sindicatele.
A urmat o discuție despre fondul de salarii la 10 luni, dar directorul financiar Daniel Pităroiu le-a spus că profitul nu înseamnă că sunt bani în unitate. “Apropo de plățile compensatorii, mare brânză. Mai avem un an de contract și după aia o să negociem plățile compensatorii într-o cu totul altă lumină”, le-a transmis directorul Ion Răuț. De reținut este o afirmație a directorului Ion Răuț: “Dacă am înregistra tot ce am spus aici, am scrie cinci cărți”.