Casa Sindicatelor din Motru, debranşată de la utilităţi
Odată cu arestarea sindicalistului Cristea Fluerătoru, Casa Sindicatelor din Motru a fost lăsată de izbelişte. Nu a mai plătit nimeni facturile şi clădirea a fost debranşată de la tot ceea ce înseamnă utilităţi. Nu se mai poate desfăşura niciun fel de activitate acolo, dat fiind faptul că nu există apă, curent, căldură sau telefonie. Autorităţile locale trag un semnal de alarmă precizând faptul că imobilul a început să se degradeze, iar dacă nu va fi găsită o soluţie pentru conservare, se va degrada şi mai mult.
Clădirea a fost una emblematică şi semnificativă pentru minerii din bazinul carbonifer Motru, însă acum s-a ajuns în situaţia să fie pus lacătul pe uşă. Asta pentru că, de la arestarea administratorului Cristea Fluerătoru, facturile la utilităţi nu au mai fost achitate. Doar câteva asociaţii mai desfăşoară activitate acolo, cât este lumină afară, asta pentru că şi energia electrică a fost sistată pentru neplată. “De când s-a întâmplat treaba cu liderul de sindicat, cu Fluerătoru, Casa Sindicatului a rămas pe numele nimănui. Este într-o situaţie foarte delicată, nu s-au mai plătit utilităţile, nici la gaze, la curent, apa şi au fost debranşaţi de la toate. La ora actuală este inutilizabilă această clădire, pentru noi era foarte valoroasă fiindcă puteam cu ocazia sărbătorilor să organizăm zilele speciale. Noi nu mai avem altă locaţie la ora actuală în Motru de capacitatea asta. Nu se mai face nicio activitate, decât pe timpul zilei, sunt nişte asociaţii, precum cea a pescarilor, care au închiriat şi funcţionează cât este lumină. Probabil se va degrada, vine iarna, va fi foarte frig”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.
Primăria ar vrea să preia clădirea
Autorităţile locale din Motru speră ca în urma procesului de descentralizare, clădirea să fie dată în administrarea lor. Este lesne de înţeles, dat fiind faptul că la ora actuală nu dispun de un spaţiu aşa mare pentru a organiza activităţi. “Având în vedere că statutul actual al Casei Sindicatelor este unul neclar, ea nefiind nici a sindicatelor decât printr-un protocol dat în 1977, noi sperăm ca acum, odată cu descentralizarea, să fie redată autorităţii publice locale. Noi le-am putea da statutul pe care ar trebui să-l aibă, de sală de spectacole, sală în care să aibă accesul toţi cetăţenii municipiului, indiferent de vârstă, de profesie. Avem foarte multe solicitări de la pensionari care şi-ar dori spaţii acolo. Acolo poate fi şi biblioteca oraşului. Noi o ţinem undeva, într-un spaţiu inadecvat, suprafaţa este foarte mică. Înainte a fost în Casa Sindicatelor până am fost evacuaţi de către sindicate. Are două săli de spectacole foarte, foarte bune”, a mai spus primarul Dorin Hanu.