Mii de zambile pentru Mărţişor, într-o seră din Târgu Jiu
Primăvara a venit mai devreme în Cartierul Vărsături din Târgu Jiu, datorită unei sere cu mii de zambile de toate culorile. Proprietarii serei s-au pregătit pentru Mărţişor încă din luna octombrie a anului trecut, când au adus din Olanda bulbii de flori. Deşi cheltuielile au fost foarte mari pe timpul iernii, aceştia se aşteaptă ca vânzările să meargă bine de 1 şi 8 Martie. Primii clienţi au fost chiar localnicii din zonă, care vizitează sera încă din luna ianuarie.
Până în urmă cu doi ani, proprietarii serelor din Cartierul Vărsături au cultivat legume pe o suprafaţă de 40 de ari. Afacerea s-a extins după ce au achiziţionat o maşină care însămânţează aproximativ 6000 de seminţe pe oră. Pasionate de flori, cele două familii partenere, Drăgoescu şi Gheorghe, s-au gândit să-şi diversifice serele. Astfel, au achiziţionat din Olanda mii de bulbi de zambilă pe care i-au plantat în ghivece încă de la sfârşitul anului trecut. „Nu am renunţat nici la legumicultură. Avem răsaduri de roşii, ardei, vinete şi varză pe care vom începe să le comercializăm la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie. Pe lângă acestea, ne-am extins cu o seră de flori. În seră, avem tunele acoperite cu agril plus o altă folie. La sfârşitul lunii octombrie, am plantat bulbii de zambile în ghivece, i-am îngropat în nisip, iar în luna ianuarie i-am dezgropat pentru a le da lumină şi căldură. Nu trebuie să răzbească lumina la rădăcină”, a declarat Dumitru Gheorghe, unul dintre proprietari.
Cheltuielile pe timpul iernii s-au ridicat la circa 20.000 de lei. „Pentru răsaduri şi flori, bulbi, seminţe şi încălzirea cu centrala pe lemne şi cărbune s-au cheltuit în jur de 20.000 de lei. Am avut şi pierderi. Vreo 300-400 de fire de zambilă au fost afectate de o boală, un fel de putregai, şi nu se vor mai putea comercializa”, a menţionat Dumitru Gheorghe.
Vecinii au fost primii clienţi
Proprietarii serei nu vor merge pe piaţă cu ghivecele de flori, ci le vor comercializa en gross, întrucât au deja clienţii fideli. Primii clienţi au fost însă târgujienii care locuiesc în apropiere, mai ales că florile se vând la jumătate de preţ faţă de piaţă. „Ne aşteptăm ca vânzările să crească de 1 şi 8 Martie. Noi dăm ghiveciul cu zambilă la 4 lei, iar pentru cei care cumpără o cantitate mai mare mai lăsăm din preţ. Oamenii sunt mulţumiţi, iar nouă ne convine pentru că nu stăm să vindem în piaţă. Avem vecinii noştri din Cartier care ştiu de existenţa serei şi lor le vindem la acelaşi preţ, chiar dacă vin şi cumpără un ghiveci sau două de flori”, a menţionat Dumitru Gheorghe.
RENTABIL
Deşi se ocupă în paralel cu legumicultura şi floricultura, proprietarii serelor din Vărsături spun că afacerea cu legumele este mai rentabilă decât cea cu florile. „Merge mai bine răsadul pentru că ai o alternativă, dacă nu-l vinzi îi plantezi şi tot scoţi ceva. Anul trecut am avut un solar de lalele. Am încercat să comercializăm florile la fir, însă din 4000 de fire am vândut doar 1000 de fire. Ne-au rămas însă bulbii pe care i-am plantat din nou”, a declarat Dumitru Gheorghe.