Medicul Tetileanu îți spune de câte ori se impun controalele pe timpul sarcinii
Medicul ginecolog Adrian Tetileanu din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a vorbit pentru Accent TV despre măsurile pe care trebuie să și le ia gravidele dacă vor să aducă pe lume copii sănătoși. Medicul Tetileanu a precizat, într-un scurt interviu, și care sunt bolile mamei care ar putea influența din punct de vedere malformativ fătul, dar și câte controale lunare sunt recomandate de medici pe timpul sarcinii.
Controlul prenatal este extrem de important dacă îți dorești să aduci pe lume un copil sănătos. Prea multe controale în cazul sarcinilor fără risc nu sunt recomandate de medici, care spun că Organizația Mondială a Sănătății recomandă doar patru astfel de controale de-a lungul sarcinii. Medicul ginecolog Adrian Tetileanu spune că inițial erau recomandate 12 consultații de-a lungul celor nouă luni de sarcină. ”În ceea ce privește ritmul consultațiilor prenatale, Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor a stabilit un program de consultație prenatală preluat apoi de majoritatea sistemelor naționale de sănătate. Este vorba de o consultație lunară în primele șase luni de sarcină, două consultații pe lună în următoarele două luni de sarcină și o consultație săptămânală în ultima lună de sarcină. În practică s-a constatat că foarte rar se respectă ritmul acestor 12 consultații, mai ales în țările slab dezvoltate, și aici nu aș vrea să ne includem pe noi”, a spus Adrian Tetileanu, medic ginecolog.
Noul model privind asistența prenatală s-a dovedit rezonabilă și din punct de vedere al costurilor. ”Noul model de bază privind asistența prenatală, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății în anul 2000, presupune un număr mai redus de consultații, aproximativ patru consultații, este ușor acceptat de gravide și s-a dovedit extrem de eficient în raport cu costurile. De precizat ar fi că acest program poate fi aplicat în special gravidelor fără risc”, a mai spus medicul Adrian Tetileanu.
Ginecologul a vorbit și despre principalii factori care influențează din punct de vedere malformativ feții făcând referire în primul rând la bolile de care suferă viitoarele mămici. ”Este nevoie de o atenție sporită pentru acele afecțiuni sau circumstanțe fiziologice care atrag un risc malformativ și mă refer aici în special la diabetul zaharat dezechilibrat care frecvent poate fi asociat cu malformații fetale, mă refer la tratamentele anticonvulsivante, la pacientele cu convulsii, mă refer la pacientele care sunt expuse diverșilor agenți ”agresori” și aici aș include virusurile și toxinele care pot duce la un risc de a dezvolta o patologie malformativă”, a spus medicul Adrian Tetileanu.
Mai multe sfaturi privind obiceiurile sănătoase care se impun în timpul sarcinii, dar și alte aspecte ginecologice le puteți afla dintr-un interviu pe larg cu medicul Adrian Tetileanu, vineri, începând cu ora 19.00 în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”, de la Accent Tv.