Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Medic judecat la şase ani de la moartea unei paciente

Medicul ORL Carmen Braia a fost trimisă în judecată de către procurorii târgujieni la șase ani după ce o elevă de 17 ani din comuna Slivilești, care a ajuns la spital pe picioarele ei, a plecat acasă în sicriu. Tânăra Raluca Tulic fusese internată în anul 2011 cu diagnosticul amigdalită, însă a murit după circa o zi de tratament din cauza unui șoc anafilactic. Braia a demisionat atunci din spital însă a rămas să profeseze în privat.

Medicul ORL Carmen Braia a fost trimisă în judecată în data de 13 ianuarie 2017. Aceasta este acuzată de ucidere din culpă și fals intelectual la mai bine de șase ani de când tânăra pe care se presupune că a tratat-o de o banală amigdalită a murit pe secția ORL a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
Raluca Tulic, o fată de doar 17 ani din comuna Slivilești, a ajuns la spital în data de 8 august 2011, medicul de gardă, respectiv Carmen Braia, diagnosticând-o pe fată cu ”adenoamigdalită cronică”, urmând să fie operată în ziua următoare. În vederea pregătirii preoperatorii a fetei s-a decis antibioticoterapie în scop profilactic, conform declaraţiei de atunci a medicului şef de secţie, Gheorghe Stanciu, şi a medicului curant, Carmen Braia.
În foaia de observaţie s-a consemnat testarea la antibiotic, dar fără a se preciza tipul de antibiotic şi procedura de testare, precum şi rezultatul acesteia. Așa se face că în dimineața zilei de 10 august, la câteva minute după administrarea antibioticului, pacienta a acuzat senzaţia de sufocare şi alte stări de rău, motiv pentru care a solicitat ajutorul medicului de gardă. Consultată de Carmen Braia, aceasta a constatat că tânăra era în stare de inconştienţă. Astfel, Braia i-a administrat fetei calciu şi hidrocortizon şi i-a făcut respiraţie gură la gură. După aproximativ 60 de minute de resuscitare, fata de 17 ani a fost declarată moartă.

Actele medico-legale
Procurorii care au preluat ancheta au avut nevoie de atât de mult timp pentru a finaliza cercetările, întrucât la dosar există numeroase documente medico-legale, emise de-a lungul anilor. Institutul de Medicină Legală Craiova îi notifica în mai 2012 pe anchetatori că în cazul Tulic „conduita medicală a fost în consonanță cu protocoalele terapeutice existente, cadrele medicale acționând conform experienței profesionale proprii, executând manevrele de resuscitare cardio-respiratorie însușite pe parcursul pregătirii profesionale”. Un an mai târziu, legiștii craioveni revin și menționează că „nu s-au constatat indicii că șocul anafilactic ar fi fost declanșat de administrarea altor substanțe, cu excepția ampicilinei, precum și faptul că este necesară testarea la antibiotic a oricărui pacient care nu a mai folosit antibioticul respectiv”. În anii 2014, 2015 și 2016, Comisia Superioară din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” București a emis la rândul său trei avize din care rezultă drept cauză a șocului anafilactic administrarea antibioticului fără să fie făcută o testare în această privință, administrarea directă fiindu-i fatală pacientei.

Falsurile menite să ascundă adevărul
Pe parcursul anchetei procurorii au descoperit și că în fișa medicală a pacientei decedate cadrele medicale au făcut modificări menite să le scoată basma curată. De data aceasta procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu s-au mișcat repede și imediat după ce au fost anunțați de decesul pacientei le-au cerut polițiștilor criminaliști să ridice fișa medicală a Ralucăi Tulic și să o fotocopieze. Ulterior documentul a fost cerut din nou Spitalului Județean, fișa înmânată anchetatorilor conținând înscrisuri care nu se regăsesc în cea fotocopiată imediat după producerea decesului. Cuvintele adăugate în plus pe documentul respectiv sunt menite să îi scoată basma curată pe medici. Cercetările arată că asistenta Mariana Luminița Ionicioiu a făcut adăugiri conform cărora pacienta a fost testată înainte de a i se administra ampicilină, fiind menționate și câteva valori ale temperaturii corpului, aparent totul dând impresia că s-a lucrat ca la carte.
Acum procurorii au dispus trimiterea în judecată a doctoriței Carmen Braia, precum și a asistentei Mariana Luminița Ionicioiu, acuzațiile fiind de ucidere din culpă și fals intelectual. În urmă cu trei ani Braia s-a retras din cadrul Spitalului Județean, dar asigură în continuare o linie de gardă aici, cealaltă inculpată, Ionicioiu, urmând să lucreze în continuare în cadrul unității medicale. O sentință definitivă care eventual să le interzică celor două colaborarea cu spitalul sau alte restricții este singura care poate să le aducă liniștea părinților ce și-au văzut mort singurul copil pe care îl mai aveau acasă. Până la pronunțarea unui verdict final în dosar mai este însă cale lungă, singura excepție reprezentând-o o eventuală recunoaștere a vinovăției de către cele două inculpate. Spitalul Județean a comunicat că în urma decesului Ralucăi Tulic procedurile în cadrul unității medicale au fost schimbate complet și pacienții sunt testați înainte de a li se administra un tratament cu antibiotice, asta deși testul respectiv era obligatoriu și înainte de 2011.
REVENIRE
Medicul Carmen Braia a început la 1 ianuarie 2017 să facă din nou gărzi în spital. ”Când am venit eu, acum trei ani, doamna doctor nu mai era în spital, nu mai era angajata spitalului. De la 1 ianuarie 2017 face gărzi pe secția ORL pentru a-și ajuta colegii care sunt în număr mic pe secție. Am separat liniile de gardă și trebuia să avem un număr mai mare de medici pentru a putea acoperi garda”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Galerie foto


Vizualizări: 4,138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: