Medic: Este deficit de medici de familie, iar cei de la UPU se aglomerează

foto: arhivă

Problemă semnificativă și în rândul medicilor de familie. Lipsa lor creează presiune asupra altor secțiuni ale sistemului de sănătate. Mihai Moisescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, atrage atenția asupra acestui aspect și subliniază că medicii de la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) sunt din ce în ce mai mult aglomerați, iar acest lucru face ca întregul sistem de sănătate să fie supus unui stres suplimentar.

Moisescu spune, de asemenea, că centrele de permanență sunt o soluție excelentă pentru ca cei de la UPU să nu mai fie aglomerați, oferind îngrijire primară pacienților în afecțiuni minore sau care nu reprezintă urgențe. Aceste centre sunt foarte utile, dar, din păcate, numărul medicilor de familie care pot asigura astfel de servicii rămâne limitat. În plus, meseria de medic de familie nu mai este percepută ca fiind atractivă de către tinerii absolvenți de medicină, din cauza condițiilor de muncă, a volumului mare de pacienți și a remunerației insuficiente.

Moisescu afirmă că o altă problemă cu care se confruntă în luna februarie 2025 este un sistem informatic depășit, pe fondul valului de viroze și gripe. Președintele medicilor de familie din Gorj spune că cei mai mulți medici trebuie să stea noaptea să încarce ce trebuie pentru consultațiile efectuate ziua. Pe lângă aglomerația cauzată de valul de îmbolnăviri, pacienții sunt exasperați de timpul lung de așteptare pentru eliberarea unei rețete, din cauza problemelor persistente cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

O altă problemă semnalată de Mihai Moisescu este cea legată de cheltuielile pe care trebuie să le suporte medicii de familie din salariul lor și aici intră facturile la energia electrică, gazele naturale, dar și alte lucruri pe care trebuie să le achite la cabinetul pe care îl dețin.

Vizualizări: 543

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: