Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Mediatorii, de 10 ani pe piaţă, dar fără succes

Mediatorii au sărbătorit, joi, 10 ani de desfăşurare a activităţii pe piaţa din România. Deşi la nivelul judeţului Gorj sunt înregistraţi circa 80 de mediatori, nu s-a reuşit aplanarea decât a 5% din conflicte prin această metodă. Potrivit mediatorului Băncii Mondiale, Adrian Gavrilă, s-a observat o creştere a celor ce apelau la mediatori doar în perioada în care se obţineau stimulente.

Medierea există pe piaţă de 10 ani, însă activitatea mediatorilor nu a fost una de succes. Oamenii sunt reticenţi când vine vorba de mediere şi continuă să meargă în instanţă pentru a-şi rezolva problemele, deşi acţiunile sunt foarte costisitoare. Cei 77 de mediatori din Gorj au reuşit să aplaneze un număr nesemnificativ de conflicte. „Ca procent putem vorbi doar de 5% de acorduri de mediere pentru că înţelegerea părţilor este prinsă în acord, acord care va merge la instanţa de judecată pentru a consfinţi, a se lua act de voinţa părţilor şi a se emite o hotărâre judecătorească în acest sens. Personal, mi se pare că în materie penală funcţionează bine, părţile sunt mai deschise în acest gen de conflict”, a declarat Otilia Belcineanu, reprezentant al Corpului Profesional al Mediatorilor Gorj. Cu ocazia a 10 ani de activitate, la Târgu Jiu a fost prezent şi Adrian Gavrilă, mediatorul Băncii Mondiale. Acesta spune că a existat o perioadă în care oamenii beneficiau de stimulente în condiţiile în care apelau la mediatori. „Medierea există, este un mijloc spre dialog, spre comunicare, spre înţelegere. În ţara noastră extrem de puţini oameni vin către mediere, să solicite ei pentru că îşi doresc asta. S-a întâmplat să vină mai mulţi pentru că în cadrul legal identificau nişte stimulente legale care îi făceau să aleagă medierea”, a declarat Gavrilă.

PROMOVARE

Mediatorii gorjeni vor să-şi promoveze mai mult activitatea în mediul rural pentru a-i convinge pe oameni să-şi rezolve conflictele prin mediere, nu prin instanţă. „Important este să mergem în mediul rural, acolo unde cetăţenii trebuie să aibă această informaţie, această alternativă de a merge la mediere pentru a rezolva un conflict fără a merge în instanţă. Sunt avantaje specifice medierii, buget mai redus”, a declarat Marius Vlaicu, mediator.    

Vizualizări: 1,435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: