Marea Britanie le recomandă militarilor să nu meargă în Ucraina. "E nefolositor"

Conducerea armatei britanice este îngrijorată că unii soldați britanici - în activitate sau rezerviști - ar putea încerca să se alăture războiului din Ucraina.

Săptămâna trecută, generalul James Swift a trimis un mesaj lanțului de comandă subliniind că personalul militar britanic „nu este autorizat” să călătorească în Ucraina, informeaxă BBC.

Dacă există vreo suspiciune că soldați încearcă să se îndrepte spre Ucraina, a spus el, trebuie raportat imediat poliției.

Mesajul avertizează că, dacă personalul militar britanic în serviciu ar merge să lupte în Ucraina, și-ar pune nu numai viața în pericol, ci ar risca să dea Rusiei „percepția greșită” că Marea Britanie a trimis trupe pentru a se angaja în ostilități.

În prezent, Ministerul Apărării nu crede că există militari britanici în serviciu care ar fi mers să lupte în Ucraina, dar este mai greu să țină cont rezerviștilor care au o altă carieră.

Şeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Sir Tony Radakin, i-a avertizat pe britanici să nu se îndrepte spre Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, într-o mustrare clară la adresa şefei diplomaţiei Liz Truss, după ce aceasta şi-a exprimat sprijinul pentru cei care se alătură luptei, relatează dpa.

"Am fost foarte clari că este atât ilegal, cât şi nefolositor pentru militarii britanici şi pentru populaţia britanică să înceapă să se îndrepte spre Ucraina în acest sens", a declarat amiralul Sir Tony Radakin, pentru emisiunea Sunday Morning de la BBC.

Săptămâna trecută, Truss a declarat că va sprijini "absolut" pe oricine doreşte să lupte, în condiţiile în care mai mulţi britanici au dorit să ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei lui Vladimir Putin.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat formarea unei "legiuni internaţionale" pentru a-şi apăra ţara, făcând apel la voluntari străini să se prezinte şi promiţându-le arme pentru a lupta împotriva trupelor ruseşti.

Vizualizări: 978

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: