Maramureșeanul Tudorel Ilie expune la Târgu Jiu de Ziua Brâncuși

Expoziţia personală de artă fotografică „BRÂNCUŞI – Calea nesfârşită a luminii” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă şi cultură din ţară şi din străinătate marea valoare a creaţiei artistului român Constantin Brâncuşi, un adevărat reper artistic al culturii naţionale româneşti şi al culturii mondiale.   

Expoziţia se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru U.N.E.S.C.O. din Bucureşti. Turneul expoziţiei este un demers de susţinere a dosarului de candidatură al Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, înaintat oficial de autorităţile române spre a fi înscris pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Până în prezent a fost expusă în regiunea Maramureş.

Pentru regiunea Olteniei vernisajul-eveniment al expoziţiei va avea loc miercuri, 19 februarie 2020, ora 14.00, la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, şi este dedicată „Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi - 2020”, ocazionată de sărbătorirea zilei de naştere a marelui artist gorjean (n. 1876).

Această zi naţională propune ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care marele artist Constantin Brâncuși îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene şi mondiale. Opera sa grandioasă nu este încă recunoscută ca făcând parte din Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O., deşi reprezintă o culme a artei moderne în cultura umanităţii.

“Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile artei lui Brâncuşi, mare sculptor şi totodată artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti create de Brâncuşi care ne diferenţiază cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Avem nevoie mai mult ca oricând de creaţiile monumentale zămislite de Brâncuşi, ca repere culturale. Se impune protejarea, conservarea, promovarea şi valorificarea moştenirii noastre culturale rămasă de la marele Brâncuşi prin recalibrarea creaţiei sale la noile realităţi cu care ne confruntăm în societatea românească actuală şi în lume”, este mesajul lui Tudorel Ilie.

Expoziţia personală de artă fotografică „Brâncuşi – Calea nesfârşită a luminii” prezintă într-un număr de 44 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu. Ansamblul a fost realizat în perioada 1937-1938 şi reprezinta o culme artistică a creaţiei lui Constantin Brâncuşi, care a produs o revoluţie în arta monumentală mondială. Este o mare capodoperă din cadrul patrimoniului cultural tangibil al României şi al lumii, prin conceptul său inovativ având la bază esenţializarea formelor dar inspirat din tradiţiile populare olteneşti.

 Toate aceste fotografii alb-negru şi color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-un studiu, dar şi o oglindă vie a creaţiei artistice brâncuşiene, atât ca sculptor inovativ, dar şi ca artist fotograf pasionat, într-o perioadă în care fotografia încă nu era considerată o artă. Este o dovada că Brâncuşi folosea fotografia alb-negru ca un martor tăcut al liniei şi formelor creaţiei sale sculpturale. Expoziţia pune în discuţie posibilele surse de inspiraţie tradiţionale ale marelui artist Brâncuşi în realizarea acestor capodopere aflate la Târgu-Jiu, cât şi estetica solară a conceptului.

Tudorel Ilie este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Creatorilor Profesionişti (U.C.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 134 expoziţii de artă fotografică, din care 69 de expoziţii personale şi 65 expoziţii de grup în diverse aşezaminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.

Vizualizări: 1,073

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: