Manu Tomescu: Este un motiv în plus să luptăm cu încrâncenare
Manu Tomescu, lider sindical în Termocentrala Rovinari, a vorbit la TV Sud despre teama salariaţilor legată de viitorul grupurilor energetice pe cărbune. Tomescu nu înţelege de ce statul şi-a luat complet mâna de pe sistemul energetic şi aşteaptă măcar o îmbunătăţire a sistemului legislativ în acest domeniu. „Generaţia noastră este condamnată să asiste la finalul producerii de energie electrică pe bază de cărbune”, a spus liderul sindical.
Reporter: Sunt discuţii legate de modernizarea grupului 5 Rovinari. Au apărut problemele?
Manu Tomescu: Lucrările continuă la grupul 5, domnul director Pisc a zis că nici nu se gândeşte să nu finalizeze aceste lucrări. Suntem îngrijoraţi, pentru că vedeţi ce directive vin de la Uniunea Europeană pe mediu. Este un motiv pentru noi să ne batem în continuare, pentru că este singura investiţie într-un grup nou, cap-coadă, la nivel naţional într-un grup energetic. Este un motiv în plus să fim mai atenţi, să ne luptăm mai cu încrâncenare pentru grupul ăsta. Generaţia noastră este condamnată să asiste la finalul producerii de energie electrică pe bază de cărbune. Nu se pot lipsi de noi, dar vin parametri peste parametri, când îi atingem se impun alte praguri.
Rep.: Credeţi că statul ar trebui să se implice în realizarea de noi grupuri?
M.T.: Dacă noi ca ţară nu mai putem să facem un grup energetic, dacă trebuie să facem noi, compania, credit, normal că sunt dezamăgit. Măcar să primim banii pe PNI, măcar să ne recuperăm banii pe energia pe care am dat-o la oraşele din ţara asta. Bani pe care unii încearcă să îi facă uitaţi. Poate nu au bani, dar măcar să ne scutească de o taxă.
Rep.: De ce credeţi că ar trebui să se implice statul?
M.T.: Compania a făcut eforturi colosale pentru a respecta normele de mediu, iar asta s-a simţit şi în stoparea creşterii salariilor, în concedieri, pentru că trebuia să se încadreze în nişte costuri. Dacă suntem lăsaţi singuri şi nu suntem ajutaţi legislativ, nu vom face faţă, iar asta o simt şi eu, ca simplu muncitor.
Rep.: Cam cum ar trebui să arate acest ajutor?
M.T.: Piaţa de energie trebuie regândită organizatoric, compania noastră să fie integrată într-un mix energetic la nivel naţional. Acesta a fost planul când a fost constituit Complexul Energetic Oltenia. Acum noi plătim certificate verzi, alţii primesc. Practic, taxele pe care le plătim noi ajung la concurenţa noastră.
Al doilea aspect ar fi legat de biruri. Dacă certificatele de carbon trebuie să le plătească toată lumea, întrebarea este de ce plătim certificate verzi pentru energia consumată în procesul nostru tehnologic, în carierele miniere? Alţi mari consumatori sunt scutiţi de plata certificatelor verzi pentru consumul tehnologic, pentru că sunt consumatori strategici. Păi, Complexul Energetic Oltenia nu este mare consumator? În al treilea rând sunt procedurile greoaie care ţin de defrişări, de exproprieri.