Manu Tomescu: Sperăm să se vadă investiţiile în condiţiile de muncă
Angajaţii Complexului Energetic Oltenia se aşteaptă ca investiţiile de peste 800 de milioane de lei anunţate în cariere şi termocentrale să se reflecte şi în condiţiile de muncă. Liderul de sindicat Manu Tomescu susţine că aceste investiţii vin ca o asigurare pentru locurile de muncă şi îşi doreşte să fie duse la capăt.
Reporter: Cum vedeţi investiţiile anunţate de compania energetică pentru acest an?
Manu Tomescu: Noi, ca salariaţi, ne dorim să se îmbunătăţească condiţiile de muncă. Ne dorim să avem o siguranţă la locurile de muncă şi dacă aceste investiţii vor fi făcute în echipamentele de lucru şi în condiţiile din cariere şi termocentrale, este un lucru îmbucurător. Asta înseamnă continuitate în muncă. Avem şi noi locurile de muncă asigurate în viitor.
Rep.: Cei mai mulţi bani vor fi investiţi la Rovinari. Ce înseamnă această investiţie?
M.T.: Dacă e să o gândim pe-a dreaptă, grupul 5 de la Termocentrala Rovinari e cam singura investiţie care se mai face într-un grup energetic la nivel naţional. Să faci un grup de la zero este un lucru îmbucurător pentru Complexul Energetic Oltenia. Ar trebui ca toţi factorii să depună toate eforturile pentru ducerea până la capăt a retehnologizării acestui grup energetic pentru că este singurul lucru de care mai auzim că se face nou în domeniul energetic la nivel naţional. Înainte s-au pus nişte piedici. Am şi făcut o campanie, un fel de protest pentru a-i determina să dea odată semnăturile şi să dea acceptul pentru retehnologizarea grupului 5 de la Rovinari.
Rep.: Este greu de îndeplinit obiectivul trasat pentru acest an la CEO?
M.T.: Dacă e să ne luăm după declaraţiile celor din Directorat, ar trebui să nu ne îngrijorăm. Noi ne-am cam ars cu ciorbă şi încă avem teama aceasta. Ştim şi noi ce directive europene vin pe parte de mediu. Orice retehnologizare înseamnă bani. Pe noi nu ne ajută nimeni. Toate retehnologizările trebuie să le facem din bani proprii. Avem contracte pe vânzări de energie. Mă îndoiesc că vom putea face cei 15 terawaţi şi să dea partea minieră cele 22 de milioane de tone de cărbune. Am fost blocaţi pe exproprieri, pe Codul Silvic. Am avut un blocaj de câţiva ani. Sperăm să se dea drumul la exproprieri, la decopertări.