Maioreanu: Avem nevoie de toate resursele energetice primare

Resursele de lignit ar putea fi valorificate în România până în 2036-2037. Este părerea fostului secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu. Acesta spune că este nevoie de valorificarea tuturor resurselor de care dispune țara noastră, tocmai pentru a fi realizată independența energetică.

”Invazia rușilor în Ucraina a schimbat radical perspectivele pentru Europe prin prisma creșterilor  costurilor la energie și reprezintă un moment crucial pentru Uniunea Europeană și implicit pentru România. Din câte am văzut, una dintre măsurile strategice se referă la realizarea independenței energetice a României. Este un subiect din ce în ce mai discutat, mai ales în contextul invaziei din Ucraina. Pentru realizarea acestei independențe energetice, avem nevoie în perioada următoare de valorificarea tuturor resurselor energetice primare de care dispune România. Avem petrol, avem gaz și potențial hidro-energetic și nu numai”, a spus Andrei Maioreanu, la Radio Infinit.

De asemenea, fostul secretar de stat mai spune faptul că țara noastră nu are nici până în acest moment o strategie energetică. ”Este nevoie de o decizie politică pentru a asigura independență energetică. România nu are nici până acum o strategie energetică pentru a putea construi un sistem energetic pe măsura resurselor de care dispunem. Avem nevoie în continuare de energia nucleară, de energia pe cărbune sau regenerabilă”, a mai declarat Maioreanu.

Energia pe bază de lignit poate fi menținută încă 15 ani de acum încolo, mai spune Maioreanu. ”Avem un scenariu optim prin care România poate asigura producția pe bază de lignit cel puțin până în 2036-2037. Dacă vă uitați la bugetul de venituri și cheltuieli al CE Oltenia, aceștia și-au propus pentru 2022 o producție de 16 milioane de tone. Pentru atingerea independenței energetice în următorii ani, avem nevoie de toate resursele energetice primare, inclusiv de producția de energie pe cărbune”, a mai afirmat Maioreanu.

Vizualizări: 2,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: