Mai mulți polițiști pe străzi, mai puțini oameni în spitale
Gorjul avea până duminică la prânz cinci cazuri diagnosticate cu Covid-19. Vorbim de acel tânăr de 26 de ani din Prigoria, considerat primul pacient din România, un bărbat din Aninoasa care a intrat în contact cu fiica lui de la Arad, un student venit din Barcelona care s-a auto-izolat la timp și doi bărbați veniți de peste hotare și care au intrat direct în carantină.
Cu alte cuvinte, în Gorj nu putem încă să vorbim de o transmitere comunitară a virusului, cum este cazul în București, Suceava, Ialomița, Timiș, Hunedoara și așa mai departe.
Unul din motivele pentru care nu am avut încă transmitere comunitară în Gorj este faptul că autoritățile locale s-au implicat de la început în izolarea și carantinarea celor veniți din străinătate. Și aici este meritul prefectului Cristi Rujan, al președintelui CJ Gorj - Cosmin Popescu, al primarilor, al salariaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției, Jandarmeriei, Direcției de Sănătate Publică și altor autorități publice.
În primele zile de la apariția primului caz din România au trecut pe la graniță zeci de mii de români care au ascuns faptul că vin din zone roșii. Sute sau mii dintre ei au venit în Gorj. Primarii gorjeni au făcut pe detectivii, au aflat de la rude și vecini de unde au venit de fapt acei oameni și, în funcție de răspuns, i-au băgat în izolare sau carantină. Totul sub coordonarea celor din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în care sunt oameni care au deja patru săptămâni în care nu au avut mai mult de patru ore de somn pe noapte.
Încă sunt mulți oameni pe străzi, nici forțele de ordine nu pot ajunge chiar peste tot. Dar, mai multă poliție pe străzi înseamnă mai puțini oameni în spitale. Spunea cineva recent că a văzut mai mulți oameni la plimbare în Târgu Jiu, decât în București. Nu este bine. Orice relaxare poate aduce mai târziu probleme.
În primă fază, cea mai mare problemă a României o să vină de la românii reveniți în țară. Au venit 200.000 de români, sunt estimări că până la Paște vor mai ajunge încă 200.000. Și venirile vor continua, pentru că mulți români rămân fără locuri de muncă. Unii ajung în carantină și lucrurile sunt cât de cât sub control, dar cei care merg acasă, în izolare, chiar dacă respectă regulile, pot infecta bătrânii pe care îi au în familie. Iar multe dintre decesele de până acum vin din astfel de situații.
Stați acasă, chiar dacă este greu, pentru că vorbim de viață și de moarte. În țară am ajuns la peste 300 de cazuri noi în 24 de ore. Niciunul nu a fost din Gorj, dar, așa cum am văzut în alte județe, este mult până se pornește bulgărele, că apoi nu mai poate fi oprit.