Mădălina Barbonie: Muzica mi-a adus prieteni în toată ţara
Mădălina Barbonie şi-a descoperit pasiunea pentru muzica populară încă de la vârsta de 6 ani. După 8 ani de muncă a devenit membră a ansamblului „Maria Lătăreţu”, alături de care a avut numeroase spectacole. Este convinsă că viitorul muzicii populare se află în mâinile tinerilor şi în puterea lor de a transmite obiceiurile şi tradiţiile şi generaţiilor următoare.
Reporter: De la ce vârstă ai început să cânţi şi cine ţi-a insuflat pasiunea pentru muzica populară?
Mădălina Barbonie: Am început să cânt de la vârsta de 6 ani, iar pasiunea pentru muzica populară mi-a insuflat-o domnul profesor Grigore Burlan de la Clubul Elevilor din Rovinari, unde mi-am început pentru prima dată activitatea.
Reporter: În prezent activezi tot la Clubul Elevilor din Rovinari sau ai mai evoluat?
Mădălina Barbonie: La 13 ani am venit la Şcoala Populară de Artă, la clasa doamnei Camelia Argint şi aici am început perfecţionarea, iar în prezent sunt membră a Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu” din Târgu Jiu, de trei ani.
Reporter: De ce ai ales muzica populară şi nu muzica uşoară, care se potrivea mai bine vârstei?
Mădălina Barbonie: Este adevărat că de mic copil mi-a plăcut mai mult muzica uşoară şi cu asta am şi început, dar nu am avut unde să fac cursuri de muzică uşoară şi am rămas tot pe populară. Pe parcurs am început să o îndrăgesc foarte mult şi chiar dacă m-aş hotărî să cănt alt gen acum îmi va fi foarte greu pentru că am căpătat deja trilul acela specific popular şi se scapă foarte greu de el. Am cântat şi la vioară când eram mică şi la fel am renunţat.
Reporter: Cât de des apari alături de Ansamblul Artistic „Maria Lătăreţu”?
Mădălina Barbonie: În fiecare an ţinem câte un recital, dar în rest am avut nenumărate apariţii alături de ansamblu la Alba Iulia, la Filiaşi şi chiar la Bucureşti.
Reporter: Cam câte premii ai obţinut până în prezent şi la ce concursuri?
Mădălina Barbonie: Am nenumărate premii obţinute la diverse concursuri dintre care cele mai importante sunt: Premiul pentru Popularitate la Festivalul de la Giurgiu, premiul 3 la Festivalul de la Tismana, premiul 1 la Festivalul de la Rovinari la secţiunea „Tinere talente”, menţiune la Festivalul de la Cumpăna „Dor de cânt românesc”.
Reporter: Cum crezi tu că te ajută participare la astfel de concursuri, ce satisfacţii îţi aduc?
Mădălina Barbonie: În primul rând la aceste concursuri cunoşti o mulţime de tineri talentaţi şi reuşeşti să legi multe prietenii, în al doilea rând capeţi experienţă ceea ce este foarte important iar în al treilea rând ai şi o satisfacţie materială pentru că sunt concursuri ale căror premii sunt foarte consistente.
Reporter: Ce influenţe au piesele tale şi cine se ocupă de ele?
Mădălina Barbonie: Sunt piese din zona pastorală, am şi câteva compoziţii proprii dar majoritatea pieselor sunt din repertoriul doamnei cântecului pastoral Lucreţia Ciobanu şi ale doamnei Ileana Lăceanu.
Reporter: Cum îţi petreci timpul liber? Cum te împarţi între muzică şi şcoală?
Mădălina Barbonie: În timpul meu liber abia aştept să ajung la părinţii mei la Rovinari, în rest merg la repetiţii şi în plus mai am şi o activitate la Palatul Copiilor, fac parte dintr-o trupă de dans modern dar nu la modul serios ci doar aşa pentru a mă menţine.
Reporter: Ce alte pasiuni mai ai în afară de muzica populară?
Mădălina Barbonie: Colecţionez şerveţele, monede vechi dar şi costume populare pentru că mai am nevoie de ele.
Reporter: De unde faci rost de costumele populare?
Mădălina Barbonie: Cele mai multe le am de la femeile bătrâne din satul meu Dăneşti. Am costume specifice zonei pastorale dar şi costume specifice gorjeneşti vechi chiar şi de 150 de ani.
Reporter: Având în urmă atâtea concursuri şi festivaluri mai ai emoţii când urci pe scenă?
Mădălina Barbonie: Cu siguranţă emoţii sunt de fiecare dată pentru că fiecare festival sau concurs are însemnătatea lui, e o senzaţie aparte la fiecare din ele dar de cele mai multe ori emoţiile sunt constructive.
Reporter: Ce planuri de viitor ai?
Mădălina Barbonie: Îmi doresc ca pe viitor să devin un medic renumit pentru că vreau să urmez cursurile Facultăţii de Medicină din Timişoara, iar de la muzica populară am obţinut aproape tot ce era de obţinut, este cu adevărat incredibil atunci când eşti pe scenă şi vezi sute de oameni care te aplaudă.