Lucruri esențiale de știut dacă vrei să te muți în Germania
Cea mai mare economie din Europa este cea germană, această țară oferind diferite oportunități pe piața muncii și în domenii foarte diverse. Probabil că deții o anumită experiență profesională și stăpânești limba germană sau poate că pregătirea ta profesională lipsește sau nu ești o persoană vorbitoare de germană.
Indiferent de context, poți lua în considerare să lucrezi sau să te muți pe termen mai lung în Germania. După o perioadă de lucrat acolo la standarde europene vei putea să-ți construiești un trai mai bun. Iar dacă ai decis să revii în România după câțiva ani, vei avea, de asemenea și opțiunea de recuperare taxe Germania.
Însă înainte de toate, află care sunt condițiile de mutare, ce presupune mutarea în Germania dacă ai copii, cum este sistemul educațional german și de ce acte ai nevoie pentru plecare.
Care sunt condițiile de mutare
Atunci când îți alegi Germania ca țară de mutare ar fi de preferat să deții o viză și să poți dovedi că ai deja o locuință sau un loc de muncă. Cu toate acestea, deoarece ești cetățean al UE, te poți muta în Germania și fără a satisface aceste două criterii. Deoarece Germania este o țară UE, poți intra pe teritoriul acesteia doar cu pașaportul sau cu actul de identitate.
Situația se schimbă dacă perioada de ședere depășește trei luni, fiind necesar în acest caz să te înregistrezi la biroul de Evidența Populației din orașul în care te-ai stabilit. Vei depune o cerere în acest sens la Ausländerbehörde (autoritatea locală pentru străini) și o serie de dovezi. Acestea sunt legate de scopul șederii (muncă sau studii), asigurare medicală și mijloace financiare.
Fie te poți înregistra imediat dacă ai deja un loc de muncă și ai certitudinea că vei rămâne peste trei luni, fie după 90 de zile dacă ai ajuns în Germania fără un contract de muncă.
Cum să te muți în Germania dacă ai copii
Dacă ai copii și îți dorești să te muți în Germania pentru a asigura un viitor mai bun familiei tale, nu ai motive de îngrijorare. În general, Germania este considerată unele dintre cele mai bune țări pentru a-ți crește copiii sau dacă dorești să-ți întemeiezi o familie.
Ce presupune sistemul german de educație
Atunci când ai decis să-ți înscrii copiii la școală în Germania, le-ai oferit acces la un sistem performant de educație. În acest sens, raportul PISA din 2018 plasează Germania pe locul 20 în lume la citire și matematică, și pe locul 16 la științe.
În funcție de resursele financiare de care dispui și de puterea de adaptare a copilului tău poți opta pentru una dintre următoarele: școală de stat, privată sau internațională. Trebuie să știi, de asemenea, că taxele la o școală privată internațională variază între 2.500 și 25.000 de euro pe an.
Dacă vârsta copilului tău necesită înscrierea la o grădiniță, atunci accesul la grădiniță în Germania este un proces dificil. Deși îl vei putea înscrie prin intermediul autorităților locale, doar la începutul anului școlar următor vei afla dacă există sau nu un loc disponibil pentru copilul tău.
Ce acte îți sunt necesare pentru plecare
După ce ai decis că Germania este țara în care dorești să te muți trebuie să te asiguri că ți-ai pregătit documentația necesară. Aici intră toate actele și documentele de care vei avea nevoie odată ce ai ajuns în țara respectivă.
Iată o scurtă listă cu acestea:
• cartea de identitate sau pașaportul;
• certificatul de naștere sau cel de căsătorie sau alte documente de natură personală;
• cardul european de sănătate emis în România de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS);
• formularele europene care atestă fie perioadele de asigurare, fie cele de muncă pe care le-ai realizat în România în calitate de salariat (dacă este necesar);
• diplome, certificate, referințe și atestări care privesc ocuparea altor locuri de muncă (trebuie să le deții în variantele originale și sub forma unor copii legalizate);
• diferite permise și licențe pe care le consideri necesare (cum ar fi permisul de conducere);
• CV-uri și scrisori de intenție în mai multe exemplare, toate redactate în limba germană.
Pornește la drum cu temele făcute
În principal, atâta timp cât deții fie un act de identitate sau pașaport, fie o viză și poți dovedi că ai deja un loc de muncă sau o locuință, te poți muta în Germania fără probleme. Ceea ce mai trebuie să reții este că această țară îți poate oferi condiții bune pentru a-ți crește copiii sau dacă dorești să-ți întemeiezi o familie.
Privind lucrurile în perspectivă, probabil că după ce ai economisit o anumită sumă de bani, vei dori să te întorci în țară. În această situație, nu uita că poți oricând apela la o echipă de specialiști în recuperare taxe străinătate. Aceștia te vor ajuta să intri în posesia banilor la care ai tu dreptul ca angajat român în alte țări.