Lucrează la Biroul IT, dar a cerut spor de producție
Un angajat al Complexului Energetic Oltenia, încadrat ca electrician la Biroul IT din cadrul termocentralei Rovinari, a cerut în instanță sporul de producție. Acțiunea salariatului a fost respinsă definitiv de instanță.
Electricianul de echipamente electrice și energetice, de la Biroul IT din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, a cerut să fie recompensat lunar cu 1.000 de lei în plus la salariu.
Angajatul din Fărcășești a susținut că, deși desfășoară aceeași activitate cu electricienii care beneficiază de această sumă, angajatorul nu i-a acordat sporul de producție. E vorba de acei o mie de lei brut/lună, bani negociați în urma grevei minerilor din 2019.
Angajatul a susținut, în instanță, că actul adițional nr. 2 la contractul colectiv de muncă, în care este prevăzut acel spor, ar fi lovit de nulitate întrucât i se aplică un tratament discriminatoriu comparativ cu alți angajați aflați în situație identică.
Activitatea desfășurată de acesta implică atribuții specifice de asistență, instruire, configurare IT și păstrare în condiții de siguranță a echipamentelor de lucru. Electricianul a spus însă că munca sa nu este una de birou, ci implică deplasări și intervenții în toată unitatea de producție.
Tribunalul Gorj i-a respins cererea. La fel și Curtea de Apel Craiova. „Potrivit încadrării și a atribuțiilor de serviciu stabilite reclamantului prin fișa de post, se constată că acesta nu desfășoară activitate de producție sau de mentenanță, astfel că nu există temei pentru acordarea sumei brute de 1.000 lei lunar, proporțional cu timpul lucrat. Așadar, reclamantul nu poate fi considerat o victimă a discriminării, întrucât acesta nu se află în aceeași situație ca și ceilalți salariați care beneficiază de sporul de producție în sumă de 1.000 lei brut lunar, în baza actului adițional nr. 2 la C.C.M., îndeplinind atribuții diferite și având un loc de muncă diferit”, a reținut instanța. Sentința pronunțată pe 9 februarie, de Curtea de Apel Craiova, este definitivă.
Sporul de producţie a fost acordat, cu 1 martie 2019, personalului muncitor din activitatea de producţie, mentenanţă și transport cărbune.