Cum se fierb corect ouăle

A fierbe un ou este destul de simplu s-ar putea spune, dar nu toţi ştiu să  o facă bine, în așa fel încât oul să iasă cu gălbenușul moale, cleios, sau tare atunci când dorim un ou tare. Există câteva reguli clare pentru a obține ouăle fierte exact așa cum ne plac.

Așezați ouăle întotdeauna într-o oală cu apă rece, cât să le acopere. Dacă le punem direct în apă fierbinte sau care clocotește, se vor crăpa din cauza șocului termic, mai ales dacă sunt proaspăt scoase din frigider.

Măsurați timpul de fierbere, doar din momentul în care apa începe să clocotească, astfel:

    Pentru ouă moi fierbeți 3 minute

    Pentru ouă cu gălbenuș cleios fierbeți 5 minute

    Pentru ouă tari  fierbeți  8 minute

Pentru a opri brusc procesul de gătire, puneți imediat ouăle în apă rece (sau sub jet de apă rece) pentru cel puțin 1 minut. În caz contrar ele vor continua pentru scurt timp să se gătească în propria căldură, chiar dacă le scoateți din apa care fierbe, gălbenușul moale se va întări.

Nu fierbeți ouăle tari pentru mai mult de 10 minute, pentru că se vor găti mult prea tare, iar gălbenușul își va schimba culoarea spre gri-verzui. Nu vor fi necomestibile, doar că aspectul lor nu va fi prea frumos.

Vizualizări: 2,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: