Lucrările de pe Calea Eroilor, supravegheate de arheologi
A demarat prima etapă a investiţiilor pentru modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu. Este vorba de înlocuirea reţelelor electrice, lucrare asigurată de CEZ Distribuţie. Pentru introducerea noilor reţele au fost realizate săpături, iar lucrările sunt supravegheate atent de arheologi.
Lucrările de înlocuire a reţelelor electrice se desfăşoară pe carosabil, în apropierea Facultăţii de Inginerie a universităţii târgujiene, cât şi în faţa şi lateralul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu”. Dacă în zona facultăţii, săpăturile sunt realizate de muncitorii unei firme specializate, în cealaltă zonă lucrează deţinuţi din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu. Fiecare din cele două puncte de lucru sunt supravegheate în permanenţă de arheologi. Este vorba de Adina Cotorogea, arheolog debutant, şi Gheorghe Calotoiu, expert, din cadrul Muzeului Judeţean Gorj.
CEZ a încheiat un contract cu Muzeul Judeţean Gorj pentru efectuarea lucrărilor de supraveghere arheologică, a cărui valoare este de 10.000 de lei. „Se face supraveghere arheologică pe tot tronsonul unde se vor băga fire electrice, de la Popa Şapcă până la calea ferată. Noi supraveghem întreaga zonă, să vedem dacă se descoperă ceva arheologic, de câteva sute de ani sau anumite elemente de construcţie. S-ar putea să fie ceva, dar noi trebuie să fim atenţi, să supraveghem şi să descoperim aceste vestigii medievale sau de epocă romană sau dacică”, a declarat arheologul Gheorghe Calotoiu.
Săpăturile sunt realizate la o adâncime de 1-1,20 metri. Lucrările vor fi stopate dacă muncitorii vor da peste vestigii în timpul săpăturilor. „Se face săpătură preventivă, se eliberează de sarcină arheologică şi se continuă săpătura. În apropierea bisericii este posibil să dăm de anumite morminte de secol XVIII-XIX”, a explicat expertul Muzeului Judeţean Gorj.
Investiţia CEZ Distribuţie se ridică la 2 milioane de lei. Lucrările au fost demarate săptămâna trecută. Conform autorităţilor locale, lucrările de modernizare a Căii Eroilor, pentru care Ministerul Dezvoltării a alocat 9 milioane de lei, vor începe anul viitor.