Lucrări de refacere a canalului de scurgere a apei la Câlnic-Șomănești
Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj, sub coordonarea Apelor Române Jiu, continuă în această perioadă lucrările de refacere a canalului de scurgere a apei la subtraversarea „Canalului Deviere râu Tismana” din zona Câlnic-Șomănești, pe o lungime de aproximativ 25 de metri.
Canalul de deviere, aflat în administrarea SGA Gorj, a fost pus în funcțiune în anul 1969 și include regularizarea albiei râului pe o lungime de 7,6 km și diguri de 11,54 km. În corpul digului de pe malul drept sunt amplasate trei subtraversări pentru preluarea apelor din incinta îndiguită a satului Stejerei, comuna Câlnic, și evacuarea lor în râul Tismana. Acestea constau în două subtraversări cu clapet, având canale de scurgere de 50 și 45 de metri lungime, și o subtraversare cu stavilă și clapet, cu canal de scurgere de 60 de metri lungime.
Problemele au apărut la subtraversarea cu stavilă, unde, din cauza debitelor mari tranzitate de-a lungul timpului, cursul de apă a ieșit din albia majoră, iar apa s-a scurs pe sub stavilă, care nu a închis etanș. Acest lucru a dus la inundarea anexelor gospodărești și a terenurilor arabile din zonă. După retragerea apelor, s-a observat o alunecare de terasament pe ambele maluri ale canalului de scurgere de 60 de metri, cu desprinderea plăcilor de beton care consolidau malurile, existând riscul obturării secțiunii de scurgere a apei. Deplasarea malurilor a afectat și clapetul din aval de subtraversare, care nu mai închide etanș, permițând astfel intrarea apei din râul Tismana în incinta îndiguită.
Scopul principal al acestor lucrări de refacere este de a asigura protecția proprietăților riverane, de a menține secțiunea optimă de scurgere pe canalul de evacuare a apelor din incinta îndiguită, de a evita producerea pagubelor în caz de inundații și de a diminua efectele negative asupra mediului.