Lucrări de rănguire în Defileul Jiului. Alpiniștii vor îndepărta cu ranga și ciocanul bolovanii periculoși!

Direcția Regională de Drumuri Craiova face licitație să găsească firmă să se ocupe de lucrări de rănguire a versanților pe sectoare de drumuri din Târgu Jiu, Vâlcea și Mehedinți. În Gorj, contractul vizează porțiuni din Drumul Național 66, Defileul Jiului.

Acordul cadru va fi semnat pe patru ani și are o valoare de peste 2 milioane de lei. Deși licitația vine la mai bine de două săptămâni distanță de tragedia din Defileul Jiului, când un bărbat și-a pierdut viața după ce un bolovan de aproape 60 de kilograme s-a prăvălit pe mașină, oficialii de la Drumurile Naționale spun că licitația organizată acum nu are nicio legătură cu incidentul și că era în lucru de ceva vreme.

Ce înseamnă, mai exact, rănguirea versanților? “Alpiniștii utilitari vor îndepărta cu ranga și ciocanul fiecare piatră pe care o consideră un risc. Vor merge până la a forța desprinderea unora dintre ele care ar putea reprezenta un potențial risc. Se vor mai tăia și copaci”, a explicat Cristi Tudor, reprezentant al DRDP Craiova.

Contractul va fi semnat pe o perioadă de patru ani. Vorbim de “lucrari executate manual cu ajutorul uneltelor de mana, acolo unde este pericolul despriderii blocurilor de stanca care pot cadea pe platforma drumului. Lucrarile constau in: - Instalarea semnalizarii rutiere pe sectorul de drum adiacent versantului, operatie care intra in sarcina Executantului - fixarea franghiilor si a centurii de siguranta de ancorele de protectie - urcarea muncitorilor la punctele de lucru plecand de la piciorul versantului, inclusiv coborarea - dislocarea din masiv a blocurilor de stanca fisurate cu ajutorul spitului si barosului, a rangilor si a penelor - executarea politurii suprafetei Ranguirea bucatilor de stanca se va face cu mare atentie pentru a nu ramane bucati de stanca instabile care dupa terminarea lucrului sa cada pe platforma drumului si sa produca accidente”, după cum se arată în caietul de sarcini.

Pentru aceste lucrări, va fi nevoie de alpiniști cu atestat.

Firmele interesate de această licitație pot depune oferte până pe 2 noiembrie. Astfel de lucrări vor fi realizate și pe drumuri naționale din Vâlcea și Mehedinți. Valea Oltului, Valea Lotrului, din Vâlcea, precum și mai multe șosele din Mehedinți sunt pe lista celor care vor suferi astfel de intervenții în următorii patru ani. Bugetul total, pentru patru ani, este de circa 18 milioane de lei.

Vizualizări: 799

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: