Lucrare întârziată la Bălești din cauza birocrației
Autoritățile locale din Bălești așteaptă de mai bine de o jumătate de an avizele necesare pentru demararea unei investiții care, odată ce va fi realizată, va îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale locuitorilor din aproape toate satele comunei. Este vorba de niște avize pentru demararea lucrărilor pentru un nou foraj, cu ajutorul căruia două sate vor fi racordate la sistemul de apă, iar în alte câteva va crește debitul. Autorizația de construcție nu a putut fi eliberată până acum de primărie pentru că nu avea avizele mai multor instituții.
Administrația locală de la Bălești a făcut demersurile necesare pentru obținerea avizelor pentru forarea unui puț încă din vara anului trecut. Abia zilele trecute au reușit să le obțină pe toate, astfel încât să poată elibera autorizația pentru demararea lucrărilor. Autoritățile locale spun că au așteptat prea mult timp pentru niște avize. În prezent sunt patru foraje în comuna Bălești, care alimentează cu apă satele Tămășești, Bălești și Ceauru. Totodată, cu ajutorul acestui foraj se vor alimenta cu apă și satele Rasova și Voinigești. Autoritățile speră astfel să nu mai fie probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă a satelor în perioada de vară. "Noi am început demersurile de peste o jumătate de an în vederea efectuării unui foraj pentru a veni în sprijinul cetățenilor, să nu mai avem deficiențe în sezonul cald. A durat o veșnicie să obținem avizele de la DSP, Mediu, Apele Române, de la x, y, z. Am reușit, am parcurs toate etapele legale în vederea efectuării acestui foraj. Cel mai probabil pe 1 martie mi se va elibera autorizaţia propriu-zisă a lucrării", a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești.
Investiţia este realizată exclusiv din bugetul local și se ridică la circa 200 mii lei, bani care sunt în bugetul comunei. Satul Rasova are rețea de apă, dar nu este branșat, iar prin forarea puțului se va putea trece la alimentare.
Primarul din Bălești cere autorităților de la nivel central să ia măsuri pentru ca aceste avize să poată fi luate mai ușor. "Dacă guvernanții noștri ascultă, și ar trebui să asculte, să simplifice odată legislația pentru că legislația în administrația publică nu e nici albă, nici neagră. E undeva într-o zonă gri. De asta mulți primari se feresc de anumite chestii", a mai spus primarul din Bălești.
Autoritățile și-au propus ca anul acesta să rezolve problema asigurării apei în toată comuna. Adică și la Tălpășești, Stolojani, Găvănești și Cornești. În aceste sate sistemul de apă a fost oprit pentru a fi făcute niște expertize, autoritățile locale având suspiciuni că sunt anumite probleme pe rețea.