Lovitură pentru angajaţii CE Oltenia - Ponta a tăiat venitul de completare

O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern arată că cei 3.000 de salariaţi care vor fi daţi afară de la CE Oltenia, conform planului de restructurare depus de directorul general executiv Laurenţiu Ciurel, nu vor primi venit de completare. Ordonanţa de urgenţă 36/2013 prevede plăţi compensatorii pentru concedierile din companiile şi regiile de stat şi un venit de completare de până la doi ani. Dar, a apărut o nouă ordonanţă, 29/2013, care spune că doar salariaţii concediaţi de la anumite companii primesc venit de completare. CE Oltenia este una companiile ce nu va primi venit de completare.

Primii care au sesizat pericolul au fost sindicaliştii de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Turnu Severin, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical, care luni au ieşit în stradă, iar sindicaliştii din Gorj au observat doar că au conturile goale şi umblă prin cariere după cotizaţii.

Liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat că OG nr. 29, care a scos RAAN de pe lista unităţilor care primesc plăţi compensatorii în caz de disponibilizări, este discriminatorie. “Toată partea, inclusiv cei de la Romag, consideră că trebuie cuprinşi pe OUG nr. 36, care este în vigoare până în 2018, care asigură o protecţie socială a angajaţilor disponibilizaţi din industrie şi Guvernul, prin OG 29, a scos aceste unităţi de pe această ordonanţă rămânând chiar, foarte interesant, din unităţile reclasificate, Clubul de Fotbal Oradea, probabil sunt mai importante“, a declarat acesta, luni, în ziua protestului de la Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Angajaţii CE Oltenia nu sunt pe listă

În aprilie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Acest document, publicat în Monitorul Oficial în 30 aprilie, arată că disponibilizaţii vor primi plăţi compensatorii şi venit de completare pentru maxim doi ani. După câteva luni, pe 27 august, Guvernul condus de Victor Ponta aprobă Ordonanţa de Guvern 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare. Articolul 10 face referire la aplicarea prevederilor Ordonanţei 36. Practic, criteriul „minim 1000 de persoane concediate pentru a primi protecţie socială“ este înlocuit cu o listă de companii. Este invocată o listă realizată de Institutul Naţional de Statistică, care cuprinde companiile locale şi centrale care vor da venit de completare în caz de concediere colectivă. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, venitul lunar de completare prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 (...) se acordă numai persoanelor disponibilizate în condiţiile stabilite de respectiva ordonanţă de urgenţă, din cadrul operatorilor economici re-clasificaţi în sectorul administraţiei publice conform listei publicate de Institutul Naţional de Statistică“, se arată în lege.

Pe lista operatorilor reclasificaţi nu se află companii precum CE Oltenia, RAAN, CE Hunedoara, Hidroserv sau Poşta Română.

Posibile tăieri şi la plăţile compensatorii

Asta, în condiţiile în care conducerea CE Oltenia a anunţat că va concedia 600 de persoane pe an, până în 2018. Practic, oamenii vor primi acum indemnizaţie de şomaj, plăţi compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi, dar nu şi venit lunar de completare. Cât despre plăţile compensatorii acordate la CE Oltenia, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia (CEO) prevede plăţi compensatorii de maximum 16 salarii medii brute pe unitate în cazul concedierilor colective. Salariul mediu brut pe CEO este aproape 4.000 de lei ceea ce înseamnă că disponibilizaţii ar putea primi aproximativ 64.000 de lei. Acelaşi CCM spune că de aceste sume nu vor beneficia salariaţii angajaţi pe durată determinată şi cei ce cumulează pensia cu salariul. Directorul general Laurenţiu Ciurel şi-a exprimat, la un moment dat, dorinţa de a renegocia numărul de salarii compensatorii, pentru a ajunge la maximum 10.

Vizualizări: 241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: