Locuinţe sociale pentru gorjenii din Turburea
Primăria Turburea a preluat mai multe spaţii ale OMV Petrom, după ce anul trecut a achiziţionat clădirea în care a funcţionat sediul companiei. Este vorba despre 23 de camere, primite gratuit, pe care autorităţile locale intenţionează să le transforme în locuinţe sociale pentru tineri. Beneficiarii acestora vor plăti primăriei o chirie modică. Din cauza lipsei fondurilor se pare că ideea înfiinţării unui centru de bătrâni în fostul sediu OMV Petrom nu se va putea concretiza.
Primăria Turburea va începe în aceste zile lucrările de reabilitare a camerelor din blocul situat în spatele instituţiei, spaţii care vreme de mai mulţi ani au deservit angajaţilor OMV Petrom. „Am primit prin sponsorizare de la OMV Petrom camerele în care au stat muncitorii pe perioada în care au avut de lucru în localitate. Aceste camere le vom transforma în locuinţe sociale şi le vom da tinerilor. Pentru aceasta trebuie să montăm geamurile la camere, să scoatem parchetul vechi, să renovăm grupurile sanitare şi să reabilităm reţelele de apă şi electricitate. Beneficiarii vor trebui să-şi plătească utilităţile, chiria fiind una simbolică pe care o vom stabili prin hotărâre de Consiliu Local”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.
Colaborarea dintre autorităţile locale şi reprezentanţii OMV Petrom este una benefică. În acest an primăria va plăti ultimele tranşe ale datoriei făcute la companie în urma achiziţionării clădirii în care a funcţionat sediul OMV Petrom. „Clădirea am achiziţionat-o la preţul de 4,2 miliarde de lei vechi şi mai avem de achitat vreo 2 miliarde. Anul acesta vom termina datoriile şi vom începe să o reabilităm. În prima fază, vom încerca să renovăm un etaj”, a precizat Ion Bârcă.
Altă destinaţie pentru sediul OMV Petrom
Dacă iniţial se punea problema înfiinţării unui centru de bătrâni, din cauza lipsei fondurilor, primăria are în vedere şi o altă variantă. Asta după ce autorităţile locale au cerut, în zadar, sprijinul societăţilor de pe raza comunei. „Avem aproximativ 40 de societăţi comerciale pe raza comunei, din care unele foarte mari: OMV Petrom, o societate de transport gaze şi una de panouri solare. I-am rugat pe reprezentanţii acestor firme să doneze cei 2% primăriei pentru a putea să înfiinţăm centrul de bătrâni. Nu am reuşit să-i convingem, majoritatea răspunzându-ne că dau acest impozit firmelor mari cu care lucrează”, a menţionat primarul Bârcă. Acesta se gândeşte să mute primăria în clădirea fostului sediu OMV Petrom. „În cazul în care nu vom găsi fonduri pentru a înfiinţa centrul de bătrâni, vom muta primăria în clădirea respectivă, iar în actualul sediu al primăriei vom face o grădiniţă cu program prelungit. Această ideea va fi mai uşor de concretizat deoarece colaborăm cu nişte olandezi care ne-au mai sprijinit cu materiale pentru unităţile de învăţământ”, a declarat primarul de la Turburea.