Localnic: Mi se pare o decizie aiurită. Greşeala trebuia să o acopere ei
Vestea că trebuie să plătească o diferență pentru serviciile de salubritate din 2014 încoace a produs deranj printre locuitorii din orașul gorjean Tismana. Deciziile de impunere au fost trimise chiar și celor care au murit în ultimii opt ani. Consiliul Local a decis cu mulți ani în urmă să subvenționeze serviciul de salubritate, iar Curții de Conturi i-a luat o veșnicie să constate că este ilegal și să dispună recuperarea banilor.
Primăria Tismana încearcă acum să recupereze banii, dar nu de la consilierii care au votat greșit, ci de la localnici. Sute de lei trebuie să plătească fiecare familie.
Cetăţenii nici nu vor să audă de aşa ceva, mai ales că trebuie să plătească şi pentru cei decedaţi. ”Mi se pare o decizie aiurită. Greşeala trebuia să o acopere ei. Să fi făcut Sfânta Cerşanie (...) E păcat să plătim noi atâtea milioane din urmă. Dar oamenii de pe aici, din câte am auzit, spun că nu plătesc. Eu o am pe mama care a murit în 2017 şi mai plătesc până în anul 2019 pentru ea”, au spus câțiva localnici.
O localnică susține că este pusă să plătească pentru opt persoane. ”Nu este normal, că am plătit. Plătim gunoiul pentru o singură persoană din 2014. Acum suntem trecute opt. Mi-a venit decizie. Mama este moartă din 2018. Cinci milioane două sute am de plată”, a spus o femeie.
Reprezentanţii Primăriei Tismana explică faptul că cei de la Curtea de Conturi au decis ca localnicii să plătească, deşi vinovaţi se fac cei care au votat hotărârea ilegală.
”Fosta conducere nu a venit în cadrul Consiliului Local cu o actualizare a acestor tarife şi am ajuns în situaţia ca primăria să plătească mai mult pentru serviciul de salubritate pentru perioada de 5 ani, 2014-2019. Curtea de Conturi, în raportul pe care l-a înaintat, a venit cu propunerea ca această sumă de bani să fie recuperată de la beneficiarii direcţi ai serviciului de salubritate”, a spus Anca Bordușanu, administrator public al Primăriei Tismana.
Primăria trebuie să recupereze de la oameni circa 900.000 de lei, bani pe care oamenii nu îi vor să plătească. Localnicii spun că se vor îndrepta în instanţă împotriva acestor decizii de impunere.