Lista cu angajările la Minprest, negociată în biroul lui Călinoiu
Laurenţiu Ciurel, manager privat al CE Oltenia, a fost convocat ieri în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, pentru a discuta pe baza listei cu cele 361 de persoane care urmează a fi angajate la Minprest. La discuţie a participat şi primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. CE Oltenia este principalul acţionar la Minprest şi s-a angajat să bugeteze cele 361 de locuri de muncă, pentru a prelua o parte din cei 900 de oameni care au fost trimişi în şomaj de firmele sindicatelor, cărora Ciurel nu le-a mai prelungit contractele. Abia după ce a lăsat oamenii pe drumuri, Ciurel a realizat că mare parte din ei au fost angajaţi la acele firme în schimbul unor terenuri de care aveau nevoie carierele miniere. Expropriaţii spun că nici acum nu au prioritate ei, ci cei care au recomandări de la politicieni. 36 de disponibilizaţi au contestat deja listele întocmite de Divizia Minieră, demonstrând că şi ei au fost expropriaţi.
Încă 36 de disponibilizaţi ai firmelor sindicale solicită angajarea la Minprest pe motivul că au dat terenuri la minerit. Asta în condiţiile în care fuseseră deja întocmite listele cu cele 361 de persoane ce trebuie angajate la Minprest. Ca atare listele vor fi refăcute, o parte dintre persoanele cărora li se promiseră locuri de muncă trebuind scoase din calcul. Lista cu cele 36 de persoane, care şi-au revendicat dreptul la angajare, a fost înmânată ieri lui Laurenţiu Ciurel, în urma unei întâlniri pe care acesta avut-o cu Ion Călinoiu şi primarul Florin Cârciumaru.
Laurenţiu Ciurel spune că o parte din persoanele care figurează pe vechea listă vor fi angajate doar pentru o lună sau două. „Au apărut contestaţii făcute de către foşti angajaţi care solicită un loc de muncă, dar care nu se regăsesc printre cele 361 de persoane de pe liste, deşi la rândul lor şi ei au cedat terenuri mineritului. Am primit lista acestora şi pe ea figurează 36 de persoane. Nu putem suplimenta locurile de muncă bugetate. Numărul locurilor de muncă de la Minprest rămâne acelaşi. Chiar dacă nu se va respecta ordinea criteriilor de angajare, anumite persoane vor fi angajate pentru o lună-două pentru a putea beneficia de şomaj, acestora lipsindu-le perioada respectivă pentru a putea intra la plată”, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.
Călinoiu nu exclude aranjamentele de pe liste
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, spune că nu are nici un amestec în întocmirea listelor pentru angajări. Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca anumite persoane să fi fost trecute pe listă deşi nu aveau acest drept. „Nu toţi au dreptul la angajare, unii poate au fost angajaţi pe criterii sociale, iar alţii pe criterii politice. Este posibil să fi fost făcute aranjamente sau erori în funcţie de piesele existente la dosar, care pot fi prefabricate. În treaba asta eu nu sunt implicat cu nimic. Am cerut să se facă o analiză mult mai riguroasă a celor aflaţi pe liste. Am primit liste de la primari sau chiar de la persoanele respective care nu se regăseau pe cele iniţiale. Capacitatea rămâne potrivit bugetului de 360 de locuri, însă am discutat şi situaţia de anul viitor. Există posibilitatea realizării unui buget care să crească numărul angajărilor”, a declarat Ion Călinoiu.
Se împart locuri de muncă inexistente
Deocamdată, bătălia se dă pe locuri de muncă promise, dar care nu există. Chiar dacă guvernul a aprobat un memorandum pentru înfiinţarea acestor locuri de muncă, birocraţia cere mult mai mult şi anume aprobarea bugetului Minprest, încheierea unui nou contract de prestări servicii cu CE Oltenia. Sub presiunea promisiunilor politice, cei de la Minprest încearcă să dea drumul la angajări înainte de obţinerea tuturor aprobărilor. „Pentru a evita aglomerarea la Minprest am trimis la toate unităţile miniere unde aceştia lucrează listele cu documentele necesare pentru angajare. Noi miercuri astăzi (n.red.15 octombrie) suntem aşteptaţi să negociem contractul cu CEO, miercuri cel mai probabil îl vom semna şi săptămâna aceasta vor face angajările. Nu putem să-i angajăm pe toţi într-o zi. Bugetul este trecut de Ministerul Energiei, a trecut şi de cel al Muncii şi mai trebuie aprobarea Ministerului Finanţelor, dar acolo nu sunt probleme. Listele nominale se regăsesc la unităţile miniere la care au fost aprobate”, a spus Gabriel Giorgi, directorul general al societăţii Minprest.
Încă puţin şi expiră memorandumul
Memorandumul adoptat de guvern permite angajările suplimentare până la sfârşitul anului, astfel că dacă mai trag puţin de timp, nici nu le vor mai putea face. „Angajările sunt pe perioada de contract, până la sfârşitul anului. După aceea se renegociază un alt contract. Din 2014 este posibil să se suplimenteze numărul de servicii sau să se diminueze. Prin noiembrie se clarifică situaţia aceasta. Eu zic că n-o să fie probleme pentru serviciile pe care o să fie angajaţi oamenii aceştia, pentru că nu îşi bătea nimeni capul luni de zile ca să stea angajaţi două luni şi jumătate. Nu vreau să avansez garanţii, dar eu spun că mai bine de 90% o să rămână în cadrul Minprest”, a mai spus Giorgi.