Lipsuri majore de medicamente la început de an
Beatrice Speteanu, farmacist și președinte al Asociațiilor Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor, a atras atenția, într-o declarație pentru News.ro, asupra problemelor recurente care apar la începutul fiecărui an în farmacii, provocând lipsuri la anumite medicamente.
Aceste dificultăți sunt cauzate, pe de o parte, de planificarea anuală a necesarului de către producători și, pe de alta, de întârzierile la plata medicamentelor din programele naționale. În plus, exportul paralel al unor medicamente, generate de prețurile foarte mici din România, agravează situația.
„An de an, ne confruntăm cu două mari probleme. Producătorii își stabilesc necesarul pentru întregul an, iar până la sfârșitul lui decembrie stocurile disponibile în țară se epuizează. Între decembrie și mijlocul lunii ianuarie, comenzile noi nu pot fi onorate, ceea ce duce la lipsuri semnificative. A doua problemă este legată de întârzierile în plățile pentru programele naționale, în special pentru medicamentele costisitoare, ceea ce blochează farmaciile la distribuitori”, a explicat Speteanu.
La aceste dificultăți se adaugă lipsa unor medicamente la nivel european, cauzată de deficitul de materii prime și substanțe active, precum și exporturile paralele.
„În fiecare început de an, situația devine critică. Spitalele ajung să trimită pacienții să caute medicamente oncologice, deoarece acestea lipsesc din stoc. Recent, un produs utilizat în imunoterapie a fost indisponibil timp de două săptămâni, de la mijlocul lui decembrie până după 8 ianuarie. Fiind unul dintre cele mai vândute medicamente la nivel global, absența sa a generat un stres major pentru pacienți, care erau obligați să vină zilnic la spital pentru a verifica disponibilitatea. Medicamentul a revenit, dar această situație subliniază problemele structurale cauzate de planificarea ineficientă a comenzilor anuale”, a adăugat ea.