Lider sindical: CEO a mai mers cum a mers iarna asta. Ce se va întâmpla din primăvară?

Situaţia din Complexul Energetic Oltenia (CEO) îi îngrijorează pe salariaţi. Angajaţii se tem că şi-ar putea pierde locurile de muncă.

 

Societatea CEO este supusă unui plan de restructurare care presupune închideri de capacități și reduceri de personal. Liderii de sindicat sunt de părere că ar putea fi făcute concedieri colective, în contextul în care nu se ştie ce se va înâmpla cu cei 1600 de angajaţi încadrați anul trecut, pe fondul crizei energetice.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, spune că renunţarea la salariaţii tineri ar fi o bătaie de joc: „Toți suntem îngrijorați de această situație în care se află compania în care noi muncim. Oamenii se tem pentru locurile lor de muncă și asta mă îngrijorează și până la urmă asta este întrebarea care stă pe buzele tuturor salariaților din această companie. Eu nu sunt de acord cu domnul Pârvulescu, adică să îi dai afară exact pe tinerii pe care i-ai angajat anul trecut în această companie. Pur și simplu ar fi o bătaie de joc în ceea ce privește forţa de muncă din acest județ. Noi ne-am luptat foarte mult pentru a ne fi recunoscute condițiile de muncă în care acești salariați din carierele miniere și din termocentrale și-au desfășurat activitățile. Am reușit să implementăm recunoașterea prin lege a acestor condiții, lucru care ne-ar fi permis să întinerim forţa de muncă din această companie prin pensionarea salariaților bătrâni și bolnavi și aducerea în locul lor ai tinerilor noștri din județ. Ori acum să vii și să-i dai afară exact pe tinerii care ar fi trebuit să le ia locul celor bătrâni și bolnavi, în timp ce se ţine o lege blocată, să nu fie aplicate prevederile acestei legi, asta mi se pare o bătaie de joc la adresa tinerilor din acest județ și nu numai a tinerilor. Dacă s-ar întâmpla asta, tinerii noștri ar fi din nou prigoniți, alungați din acești județ şi nevoiţi să și caute locuri de muncă în alte țări, iar, în schimb, salariații din această companie, după 30-35 de ani sau chiar 40 de ani de activitate să fie condamnaţi să muncească până la moarte în această companie, nerecunoscându-se condițiile de muncă în care au lucrat”, a declarat liderul sindical într-un interviu la Radio Infinit.

Pentru situaţia actuală din CEO, Manu Tomescu îi acuză pe cei cu interese politice: „Probabil sunt întâlniri ca și până acum, întâlniri pe linie politică de sus până jos. Dacă s-a ajuns în situația aceasta critică, dacă compania este astăzi într-o situație dificilă, este din cauza politicienilor. Ei au politizat de sus până jos această companie și acum discuțiile și sarcinile se dau de sus până jos pe linie politică. Pur și simplu nu vrea să stea nimeni de vorbă cu noi, cei care lucrăm cu adevărat. Cert este că CEO a mers cum a mers iarna asta, ce se va întâmpla din primăvară încolo e întrebarea. Dacă compania noastră a ajuns în situația aceasta de a nu reuși să mai producă nici 800 de megawați în bandă este numai din cauza felului în care a fost condusă această companie. Au avut interes doar politic, doar electoral. Ne aflăm în situația în care trăim și suportăm efectele unei conducerii în bătaie de joc a acestei companii”, a adăugat liderul de sindicat.

Vizualizări: 2,602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: