Lider FNME: Guvernul dă bani doar pentru închideri de mine
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a comentat afirmația premierului Tudose, care a spus că cine nu înțelege că trebuie să facă investiții în minerit, să plece acasă. Liderul sindical spune că guvernul nu sprijină cu nimic partea de investiții.
Dumitru Pîrvulescu susține că investițiile se fac în măsura în care companiile au bani. Dacă la CE Oltenia sunt bani și pentru investiții, nu aceeași este situația la Complexul Hunedoara. „Reviziile nu sunt făcute de minister, sunt făcute de companii atunci când au bani, dacă au. Problemele de acum vin din anii trecuți, în care nu s-au făcut reviziile așa cum ar fi trebuit. Nu mai vorbim de investiții. Guvernul dă bani doar pentru închiderea de mine, nu pentru investiții în retehnologizare, care pot să vină doar de la companii”, a spus Dumitru Pîrvulescu la Radio Infinit.
Primul ministru Mihai Tudose a cerut investiții în minerit după cele două accidente de muncă grave din Valea Jiului. „Cine nu înțelege, la nivel de Minister al Energiei și la nivel de Guvern, că tot ce înseamnă Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, mineritul și producerea energiei electrice pe bază de grupuri pe cărbune, va trebui să-și caute un alt loc de muncă în condițiile în care Guvernul este determinat să investească bani în minerit. (...) Suntem dispuși să investim în retehnologizare, în siguranța muncii, să se producă curent la prețuri competitive și să fie un pilon de bază în strategia de securitate energetică a României. Cine nu înțelege lucrul acesta va trebui să-și caute alt loc de muncă”, a afirmat premierul.
Pîrvulescu susține că în ultimii ani banii au fost investiți cu predilecție în zona de energie, deoarece exista riscul ca grupurile energetice să fie închise dacă nu respectă condițiile de mediu. „Pe parte minieră se fac volume mult mai mici de investiții. La Lupoaia este un utilaj în modernizare, dar în rest sunt chestiuni punctuale”.
România nu are cu ce să înlocuiască energia produsă de CE Oltenia în următorii 15-20 de ani, spune Pîrvulescu, așa că ar trebui făcute investiții de dezvoltare în acest sector.