Modernizarea termocentralelor ajunge la 2 miliarde de euro
Activiștii de mediu de la Greenpeace susțin că nu mai puțin de 2 miliarde de euro ar trebui cheltuite de România în următorii ani pentru ca termocentralele pe cărbune să respecte noii parametri de mediu stabiliți la nivel european. Suma este una foarte mare, mai ales că termocentralele au trecut deja printr-un proces de modernizare impus de parametrii de mediu valabili în ultimii ani.
Ecologiștii au comunicat că la nivelul UE valorile parametrilor de mediu tocmai au fost reactualizați, iar asta obligă România la noi cheltuieli. „Reglementările se referă la reducerea unor poluanți, cum ar fi particulele în suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf și mercurul, care sunt nocivi pentru sănătatea umană. Noile reglementări sunt mai restrictive decât cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înăsprite odată la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui să se conformeze prin investiții în modernizare, iar termenul limită este 2021. Pentru termocentralele pe cărbune asta nu înseamnă doar cheltuieli adiționale, ci și o recalculare a profitului operațional, pentru a lua o decizie informată dacă modernizarea ulterioară este viabilă din punct de vedere economic sau dacă unitățile pe cărbune trebuie eliminate treptat”, arată Greenpeace într-un comunicat de presă.
Organizația de mediu susține că cele mai multe termocentrale din țara noastră au deja durata de viață depășită, iar menținerea lor pe piață se va face cu costuri din ce în ce mai mari de acum încolo. Multe dintre acestea funcționează cu lignit, iar două consumă huilă extrasă din Valea Jiului sau adusă, mai nou, din import.
În acest context, ecologiștii nu se sfiesc să vorbească din nou despre nevoia închiderii termocentralelor, deși în momentele critice pentru sistemul energetic național tocmai acestea au fost salvarea. „Decât să investească 2 miliarde de euro într-o industrie scumpă și poluantă ce aparține trecutului, este mai oportun ca statul să o elimine treptat până în 2021, iar această sumă uriașă de bani să fie alocată investițiilor în energia regenerabilă, ieftină și curată. Doar așa România poate proteja sănătatea cetățenilor săi și mediul, pentru a fi în concordanță cu angajamentele asumate de Europa și România în temeiul Acordului climatic de la Paris”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.