Licitaţia pentru restaurarea operelor lui Brâncuşi, tot în stand-by

De aproape o jumătate de an, Institutul Naţional pentru Patrimoniu a scos la licitaţie serviciile de proiectare pentru realizarea lucrărilor de restaurare a operelor lui Constantin Brâncuşi. În primă fază, licitaţia a fost anulată, apoi procedura a fost reluată, dar specialiştii nu s-au îngrămădit să depună ofertele aşa că demersul este încă în aşteptare.

În jur de 400 de mii de lei a alocat Institutul de Patrimoniu pentru realizarea proiectului. Specialiştii ar trebui să analizeze în detaliu toate operele lui Brâncuşi, de la Târgu Jiu, şi să spună cât sunt de degradate şi ce lucrări trebuie făcute pentru ca sculpturile să fie restaurate.

Însă dinspre INP nu mai vine nicio veste la Târgu Jiu. Nu este o treabă ușor de făcut. “Lucrăm cu cei mai buni specialiști din țară, dar pe partea de proiectare așteptăm să se înscrie la licitații cei care fac proiectarea”, a declarat Adrian Bândea, şeful Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, din Târgu Jiu, într-un interviu la Antena 1.

Atât sculpturile din piatră, cât şi Coloana fără Sfârşit au nevoie de restaurare. Pe scaunele din piatră au apărut iarăşi muşchi din cauza ploilor, iar Coloana e plină de pete negre, în special, din cauza ploilor acide şi a lipsei intervenţiilor. Nici urmele lăsate de turiştii care au scrijelit primele două module ale Coloanei încă nu au fost şterse.

Vizualizări: 407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: