Liberalii gorjeni profită de încă o țeapă dată primarilor și solicită ieșirea de la guvernare

Mai mulți primari PNL, împreună cu senatorul Ion Iordache, prefectul Iulian Popescu, și consilieri județeni au mers joi la biroul președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, pentru a-i cere explicații cu privire la distribuirea sumelor pentru administrațiile locale, acuzând discriminare politică. Totodată, senatorul Ion Iordache a profitat de ocazie și a anunțat că va cere conducerii centrale ieșirea PNL de la guvernare, chiar dacă sunt în toi discuțiile despre candidați comuni la primării și comasarea alegerilor.


Consilierii județeni au primit miercuri proiectul privind repartiția sumelor la bugetele administrațiilor locale, iar a doua zi urma să se voteze. Sigur, o formalitate, dar fiind că PSD are majoritate în consiliu. Dovadă că după tot protestul liberalilor, o oră mai târziu, proiectul de hotărâre a trecut. A rămas cum a stabilit președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu. 


Consiliul Județean nu se sinchisește nici să respecte procedurile de transmitere a materialelor pentru consilieri sau să aibă toate documentele puse la punct. A răsărit o comisie formată din pesediști care se pare că au organizat o consultare din care a reieșit distribuția pe care liberalii o contestă public.

Comisia este alcătuită din primarii Marcel Romanescu, Dănuț Birău și Gheorghe Epure- PSD și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu - PSD.

Pandurul a solicitat clarificări la CJ Gorj legat de constituirea acestei comisii din neant. Pare că a avut loc pe 6 februarie. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre cu distribuirea sumelor nu a fost trimis pe 6 februarie către consilierii județeni, ci o zi mai târziu. 


Însă momentul pare să fi fost mai degrabă pus la punct pentru un alt mesaj: ieșirea PNL de la guvernare. 

”Ce se întâmplă astăzi la Consiliul Județean, cu această propunere de buget, este o discriminare și o umilință la adresa cetățenilor, nu la adresa primarilor sau a politicienilor. Nu este nici moral, nici normal și nici legal ce se întâmplă la CJ. De aceea, noi am luat decizia, astăzi, în urma acestor discuții, să solicităm conducerii centrale a partidului să se iese de la guvernare. Noi nu putem să purtăm doar povara acestei coaliții, iar beneficiile să le ia PSD-ul. Nu este corect. Mesajul pe care noi astăzi îl transmitem conducerii centrale este că PNL Gorj solicită ieșirea de la guvernare”,  a declarat Ion Iordache.


Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a declarat că nu există o transparență a banilor publici.

”Astăzi asistăm la un nou episod de administrație ticăloasă aici, în județul Gorj, dintr-un lung serial ce durează de 34 de ani. Bugetul Consiliului Județean, Consiliul Județean ca instituție și întregul județ au fost capturate pe persoană fizică. Astăzi am asistat la discuția între președintele CJ Gorj și primarii aduși aici, domnul senator. Am văzut o atitudine sovietică, pe care o credeam dispărută de mult. Este o atitudine a pumnului în gură: ”dacă nu vă place, nu aveți ce face. Noi suntem la guvernare, noi avem voturi. Eu propun, consilierii mei votează, așa că fac cum vreau eu”. Nu este nici etic, nici normal, nici moral. Banii sunt publici, discutăm despre șansa unor comunități de a se dezvolta. Banii sunt publici. Nu este nicio discuție despre criterii, despre performanță, despre a încuraja atragerea de proiecte europene, de a susține cofinanțări. Exact acei primari care dovedesc lipsă de performanță, incapacitatea de a face proiecte utile pentru comunitate, acei primari primesc mai mulți bani fără nici un criteriu, fără nicio explicație, fără nici un proiect. Doar adeziuni la partidul PSD. Consilierii PNL nu susțin această hotărâre”, a spus Iulian Popescu.


Liberalii spun că de aici pleacă decizia de a cere plecarea de la guvernare, deși în aceste zile se discută despre liste comune. 

„Nu discutăm de protest, noi am venit să rezolvăm o problemă. În situația în care nu se rezolvă această problemă și am încercat în toate felurile, tocmai de aceea am luat această decizie, să solicităm conducerii centrale ca PNL să iese din această guvernare”, a adăugat Iordache.


Primarul din Rovinari, Robert Filip, spune că cei care primesc bani de la CJ Gorj sunt cei care au excendente, bani necheltuiți pentru că nu au putut implementa proiecte pentru comunitate. 


”Constatăm că se împart banii pe criterii politice. Din cei care au primit bani sau care urmează să primească astăzi la ora 12:00, mai mult de jumătate din ei sau dacă nu trei sferturi, au excedente, fără să aibă angajamente în spate pentru proiecte și diferențele dintre primarii PSD și primarii PNL sunt extrem de mari la sumele primite. Constatăm că acesta este un argument suprem pentru care județul Gorj este unde este, începem să fim iar campioni la subdezvoltare și, din păcate, nimeni nu vrea să comunice. Suntem într-o coaliție de guvernare, care la Gorj nu funcționează. Pentru asta noi vrem să fim un semnal pentru cei de la București. Noi am fi de acord să trimitem inclusiv o propunere de ieșire de la guvernare, ținând cont că facem o diferență între cetățenii județului Gorj, care ar trebui să fie egali. Președintele ne-a spus că o sa negociem în martie, la următoarea rectificare”, a declarat primarul Robert Filip.

Primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, spera să găsească înțelegere la președintele Cosmin Popescu: „Prin acest proiect nouă ne sunt alocate doar 2 miliarde de lei vechi, o nimica toată, în condițiile în care, cu excepția anului trecut, în care președintele Iordache a reușit să poarte o discuție și a fost repartizată o sumă către Roșia de Amaradia, în ultimii cinci ani de zile Roșia de Amaradia nu a primit un leu de la Consiliul Județean. A fost o răzbunare către comunitatea noastră. Dacă ne uităm în dreptul primăriilor PSD, observăm sume și de 10 miliarde și de 15 miliarde, cu toate că primăriile respective au excedente și de 100 de miliarde”.


Primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea, a declarat că nu are bani de confinanțare pentru un proiect esențial în comună. 

”Comuna Săcelu este comuna despre care consider eu că este cea mai slab dezvoltată. Am reușit ca pe data de 6 februarie 2024 să semnăm pe Anghel Saligny finanțarea pentru asfaltarea primului metru de asfalt din comuna Săcelu. Cofinanțare care este din bugetul local, undeva la 8 miliarde, pe care neavând aceste sume, nu voi putea să semnez contractul de execuție.  Există o discriminare cu aceste repartiții de sume privind cetățenii. Constituția României spune că drepturile cetățenilor sunt egale. Prin repartiția acestor sume, eu consider că se efectuează o discriminare”.


Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, susține că repartițiile de bani sunt făcute cu respectarea legii: ”De fiecare dată am respectat legea și respect legea, fie că e vorba despre codul administrativ, fie că e vorba despre legea bugetului de stat. Șapte ani de zile nicio hotărâre nu a fost contestată. Sigur, sunt nemulțumiri. Fiecare primar vrea sume cât mai mari”.

Vizualizări: 3,485

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: