De ce dulciurile ne dau o stare de bine

Dulciurile, consumate cu moderatie, sunt benefice pentru organism. Putin zahar nu strica, excesul - da. Creierul nostru are nevoie de zahar pentru stimularea memoriei, a capacitatii de concentrare si de invatare.

Mai mult decat atat, alimentele care contin zahar stimuleaza productia de serotonina. Serotonina ne ajuta sa dormim bine, reduce sensibilitatea la durere, alunga durerile de cap si actioneaza ca un antidepresiv natural. Cu toate acestea, aceste beneficii apar doar in situatia unui aport moderat de zahar.

Jucand un rol atat de important in chimia fericirii, asociem in mod natural dulciurile cu pozitivitatea, bucuria, confortul, prietenia, familia si dragostea. Chiar si atunci cand nu avem nimic de sarbatorit, mancand ceva dulce, creierul nostru elibereaza substante care ne fac sa ne simtim bine si care ne aduc un moment de fericire atat de valoros in rutina zilnica.

Pe langa starea de bine, zaharul mai furnizeaza organismului energia de care are nevoie pentru a functiona la parametri normali. Aceasta provine din glucoza continuta de alimente, care se absoarbe in sange, ajungand rapid la toate celulele.

Cu cat un aliment este mai bogat in glucoza, cu atat ne va oferi mai multa energie. Insa, pe masura ce efectuam activitati mai solicitante, nivelul de glucoza din sange scade si ne simtim obositi, apatici, deprimati.

Daca in acest moment consumam ceva dulce, nivelul de energie se echilibreaza, iar buna dispozitie revine la normal. Nu e de mirare ca avem tendinta sa apelam la dulciuri ori de cate ori ne simtim mai lenesi.

Vizualizări: 1,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: