Leguma care s-a scumpit cel mai mult din cauza secetei!

Seceta din vară a adus scumpiri în piețe, mai ales în cazul banalei verze. Aceasta este leguma care s-a scumpit enorm iar un kg a ajuns să coste 6-7 lei de la 1,5 lei toamna trecută.

Foarte mulți români folosesc varza la murături sau o pun la butoi pentru iarnă. Anul acesta însă varza pare o delicatesă și a ajuns mai scumpă decât fructele exotice. 

Anul trecut această legumă se vindea cu 1,5 lei kilogramul în piețe, dar, din cauza verii caniculare preţurile au explodat în această toamnă. Practic prețul verzei a crescut de 3-4 ori iar aceasta nici nu va mai fi pe tarabe în cantităţile abundente cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi.

Legumicultorii, mai ales cei din sudul României, anunţă deja pierderi importante, iar unii dintre ei nu mai au vreo speranţă să obţină vreun profit anul acesta pentru că varza li s-a uscat pe câmp.

Varza existentă în momentul de faţă pe tarabe se vinde cu 5-6 lei kilogramul, iar cultivatorii spun că preţul nu va scădea în săptămânile următoare, ba chiar va mai crește.

Unele fire de varză au rămas exact la stadiul de plantare iar principala cauză este seceta. Ghinionul acestei culturi de varză este că ea se plantează în luna iulie, exact pe căldurile cele mai mari și de aceea nu s-a mai dezvoltat.

Anul trecut, în această perioadă, preţul unui kilogram de varză pornea de la 1,5 lei și varza se găsea din abundență. 

Anul acesta, pe lângă seceta care a compromis recoltele, scumpirile sunt cauzate şi de inflaţie şi de majorarea costurilor implicate în procesul de producţie. Pentru numai două verze preţul plătit este de peste 10 -12 lei, astfel că mulţi români nu-şi vor permite să pună varză la murat toamna aceasta,

Vizualizări: 952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: