Laptele praf pentru bebeluşi, „păstrat” în garaj

Păpica a sute de bebeluşi din judeţ a fost pusă în pericol tot timpul în ultimii ani, după ce ieri a devenit oficială informaţia cum că laptele praf al micuţilor a fost depozitat până acum într-un garaj. Totul a ieşit la iveală după ce părinţii unei fete din Târgu Jiu au reclamat luna trecută că bebeluşa vomita atunci când i se băga biberonul în gură, laptele având mirosul de „ulei rânced”.

Cei de la Autoritatea de Sănătate Publică, prin diferitele atribuţii pe care le au în competenţă, sunt cei care împart amenzi în stânga şi în dreapta atunci când merg în controale şi găsesc diferite nereguli. De data aceasta, ei ar putea să fie cei care să „muşte” o asemenea sancţiune pentru că scandalul cu laptele praf păstrat aiurea este de abia la început.

Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Gorj a retras de la consum circa 500 de cutii de lapte praf oferite gratuit bebeluşilor, după ce analizele de laborator au arătat că acesta era impropriu consumului uman. Şefa OPC Gorj, Mihaela Răducan, spune că o mămică s-a plâns la sfârşitul lunii octombrie de calitatea laptelui primit prin intermediul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu, analizele da laborator efectuate ulterior arătând că nu mai puţin de 494 de cutii de 400 de grame fiecare erau improprii consumului. Întreaga cantitate a fost retrasă de la distribuţie, cercetările urmând să fie extinse azi la depozitul central al Autorităţii de Sănătate Publică Gorj.

Sănătatea copiilor, pusă în mare pericol

Pare greu de crezut, dar povestea laptelui stricat începe într-o baracă din Târgu Jiu, una din multele existente pe strada Bicaz, faţă în faţă cu vilele aflate în construcţie. Cea cu numărul 13 pare să fi fost cu ghinion şi pentru locatari, dar şi pentru şefii responsabili la nivel de judeţ cu calitatea laptelui praf. Liliana Băia este bunica al cărei nas a strâmbat de la început atunci când a fost vorba de calitatea laptelui praf pe care urma să i-l dea nepoatei. Femeia spune că şi-a dat seama imediat că laptele era rânced, deşi, în mod normal, lucrurile ar fi trebuit să stea cu totul altfel. „Fetiţa băiatului meu este subdezvoltată, are doar 1,9 kg la 9 luni şi vă daţi seama că o îngrijim cât putem de bine ca să crească şi ea mare. Cum i-am făcut însă laptele acesta mi-am dat seama că miroase a ulei rânced. I-am dat totuşi să bea că îmi dăduse de la cantina de ajutor social, cu bilet de la medicul de familie, nu mai puţin de opt cutii. Am încercat de prin fiecare să prepar şi tot era la fel. Vomita a mică imediat cum îi dădeam. M-am dus la medicul de familie care m-a trimis la OPC şi la Sănătatea Publică. Am primit acum răspuns că lotul era stricat, dar pe mine nu mă încălzeşte cu nimic pentru că eu acum scot bani din buzunar să cumpăr la fetiţă şi vă spun sincer că nu e ieftin deloc. Până ne-or da alte cutii de-ale bune eu tot cumpăr şi probabil şi alţii fac la fel”, spune femeia.

Reclamaţii au mai fost, dar nu s-au luat măsuri

Directorul executiv al ASP Gorj, dr Elena Cârstoiu, recunoaşte că depozitul în cauză este un spaţiu impropriu păstrării laptelui praf, instituţia primind şi în trecut reclamaţii despre calitatea produsului distribuit mamelor din judeţ. Depozitul de lapte praf trebuia să funcţioneze de câţiva ani la parterul Inspecţiei Sanitare de Stat Gorj, însă, din lipsă de spaţiu, acesta a fost „amenajat” într-unul din garajele dezafectate ale instituţiei. „Până în momentul de faţă condiţiile de depozitare nu au fost întocmai cu cele solicitate, pentru că am considerat că a fost o depozitare trecătoare. În sezonul cald spaţiul respectiv era supus variaţiilor de temperatură. În trecut am primit reclamaţii de la mămici mai ales cu privire la mirosul laptelui preparat, dar analizele biologice de laborator au arătat că nu erau probleme”, afirmă Cârstoiu.

Problemele sunt însă mai actuale ca niciodată pentru că atât OPC, cât şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au confirmat că „produsul este impropriu consumului bebeluşilor”. Inspectorii sanitar veterinari ar urma să ajungă de abia azi la depozitul cu pricina, după ce în trecut le-a fost refuzat accesul de către colegii lor de la ASP. Bunele relaţii s-ar putea strica zilele acestea pentru că, în mod normal, dacă laptele ar fi fost păstrat la o firmă privată, firma în cauză ar fi fost îndoită acum de amenzi, lucru care nu se întâmplă şi în ograda Elenei Cârstoiu.

Şefa ASP Gorj are de gestionat o situaţie care datează de pe vremea lui Aristică Moroşanu, culmea, ambii fiind medici pediatri, adică exact specialiştii care ştiu cel mai bine cât de sensibil este stomăcelul micuţilor atunci când la biberon le este servit ceva stricat.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: