Avocatul Bota, gorjeanul care a învins România la CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat din nou România la plata unor daune şi la modificarea unor sentinţe ale instanţelor din ţară, câştigătorul în faţa statului român fiind nimeni altul decât Pompiliu Bota, cel împotriva căruia în urmă cu doi ani făceau grevă toţi avocaţii. Acesta înfiinţase atunci barourile particulare, victoria de acum aducându-o încă un atu un plus în faţa contestatarilor săi.
Pompiliu Bota a înfiinţat Barourile Constituţionale, cum erau ele cunoscute la vremea respectivă, cu ajutorul unui ONG „domiciliat” la Băleşti. Fost inginer de profesie şi sătul de justiţia din România, acesta a făcut dreptul şi a devenit un avocat care a văzut cât de greu trebuia să intre în barourile clasice. A vorbit de şpăgi şi de pile şi, pentru că nu le avea, i-a trecut prin cap să îşi facă propriul barou. Organizaţia nonguvernamentala a acestuia din Băleşti a luat fiinţă la Judecătoria Târgu Jiu. „Am constatat care sunt lacunele legii, ne-am dus la judecător şi am spus că vrem să facem un ONG, o persoană juridică, fără scop patrimonial, iar în statul am trecut ceea ce vroiam noi să facem, adică unităţi de saună şi masaj şi înfiinţarea de barouri. Ni s-au admist ambele şi aşa ONG-ul a primit dreptul de a înfiinţa barouri”, povestea Bota cu vreo doi ani în urmă, în timpul grevei făcute împotriva sa.
Barourile lui Bota au stârnit însă furia mai marilor justiţiei din România anului 2002, ex-procurorul general Tănase Joiţa a promovat într-o singură zi trei recursuri în anulare pentru a opri materializarea ideilor avocatului gorjean. Cu vreo patru ani înainte Bota fusese arestat preventiv la Hunedoara şi anchetat de un procuror pentru fapte care acum s-au dovedit a fi nereale. Evaziunea fiscală pusă în cârca sa nu a fost susţinută cu probe în nicio instanţă, trei completuri de judecată achitându-l pe Bota. Procesul a ajuns însă la final de abia prin 2003, când gorjeanul deranjase pe mulţi cu ONG-ul său, acesta obţinând atunci achitarea inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procesele l-au iniţiat în tainele dreptului şi aşa a ajuns acesta să ceară daune de o jumătate de miliard de lei vechi în instanţe, bani pe care i-a obţinut până când în scenă a intrat ex-procurorul general Joiţa Tănase, care prin recursurile sale a reuşit să forţeze mâna magistraţilor şi să anuleze sentinţa favorabilă lui Bota. Atunci a fost schimbată şi încadrarea juridică, pentru o evaziune fiscală de ZERO lei, avocatul primind doi ani de puşcărie cu suspendare, după care a urmat plângerea acestuia la CEDO. Curtea Europeană a dat sentinţa pe 4 noiembrie 2008, stabilind că Bota a fost condamnat pe nedrept, România fiind obligată să îi plătească acestuia daune de 16.000 de euro. Cine va suporta banii respectivi- Evident că bugetul care nu are fonduri pentru dotarea sălilor de judecată sau pentru a mări salariile dascălilor.