Radiaţiile, spaima sătenilor din Fărcăşeşti

Un bătrân din Peşteana de Jos, comuna Fărcăşeşti, susţine că are grave probleme de sănătate din cauza radiaţiilor emise de o staţie de telefonie fixă, amplasată în vecinătatea casei lui. Ioan Rotaru spune că s-a îmbolnăvit odată cu amplasarea unui releu, foarte aproape de casa lui. A făcut mai multe drumuri la medici pentru a-şi rezolva problemele, însă niciodată nu au reuşit să-i dea un diagnostic şi totodată un tratament. În afară de radiaţiile produse de releul respectiv, Ioan Rotaru mai are o nemulţumire. Potrivit acestuia, locul unde se află releul este neîngrijit şi colcăie de şerpi.

Situaţia persistă de opt ani, de când a fost amplasat acest releu. Mai sunt şi alţi locuitori care se plâng de efectele negative produse de radiaţiile emise de staţia de telefonie. Ion Rotaru a depus mai multe sesizări chiar la firma de telefonie, însă, fără răspuns.

„Aş dori să mute releul“

Drama familiei Rotaru a început în urmă cu opt ani când, în vecinătatea casei lor a fost amplasat u releu de telefonie fixă. La numai o jumătate de an de la amplasare au început primele probleme de sănătate. Ion Rotaru spune că toate problemele sunt cauzate de acest releu şi doreşte mutarea acestuia de lângă casa lui. „De la punerea lui în funcţiune avem numai probleme cu sănătatea. Releul există de peste opt ani de zile. Cred că după o jumătate de an au început să se observe efectele radiaţiilor. Treptat a început să mi se distrugă dantura. Am rămas doar cu doi dinţi. Apoi au apărut probleme cu spatele, pe care eu nu le-am avut şi cu piciorul. Am fost şi la medic, am ajuns şi la neurologie, eu care n-am nicio problemă la cap, şi nu mi-au găsit nicio problemă, nu mi-au putut da diagnostic. Din zi în zi simt că boala se agravează. Şi soţia are probleme, o doare foarte tare capul“, a declarat bătrânul.

Ion Rotaru a mai spus că atunci când sunt descărcări electrice, acestea se simt chiar şi în casă, tot mai multe persoane plângându-se că li se strică aparatura. Rotaru declară că a studiat legea, potrivit căreia, un asemenea releu ar trebui amplasat la o distanţă de circa 300 de metri de locuinţe. În schimb releul de la Fărcăşeşti este amplasat la doar şapte metri distanţă de casa lui. „Releul este amplasat prea aproape. Din câte cunosc eu un asemenea releu emiţător de radiaţii trebuie să fie amplasat la 300 de metri distanţă. Sunt şapte metri până în colţul casei mele“, a menţionat bătrânul.

Ion Rotaru a trimis sesizare şi la Bucureşti la firma de telefonie însă nu a primit nici un răspuns. Acesta este decis să facă demersuri chiar şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, în speranţa că îi va fi soluţionată problema. „Am făcut sesizări la Bucureşti, am primit confirmarea că au primit sesizarea şi n-au trimis niciun răspuns. Voi apela şi la OPC, trebuie să găsesc înţelegere, să măsoare radiaţiile şi să vadă. Starea mea de sănătate este dovada că aceste radiaţii au efecte negative. Indiferent cine ar căuta să mă contrazică pentru că din momentul punerii acestui releu, după o jumătate de an au început efectele negative. Aş dori să se mute releul, iar dacă aş avea putere şi aş ştii că nu păţesc nimic l-aş distruge. Cum eram şi cum arăt acum, că îmi spun toţi oamenii Vinovatul pentru îmbolnăvire este releul“.

Romtelecom: „Radiaţiile sunt inexistente“

Romtelecom ne-a prezentat printr-un comunicat punctul de vedere cu privire la sesizarea sătenilor din Fărcăşeşti, pe care vi-l prezentăm integral. „Echipamentele Romtelecom, inclusiv cel amplasat în comuna Fărcăşeşti, nu pot influenţa starea de sănătate a locuitorilor, deoarece echipamentul în cauză funcţionează în banda de 15 Ghz, cu antene unidirecţionale - o direcţie de emisie/recepţie foarte precis determinată cu altă staţie corespondentă şi antene parabolice de mici dimensiuni. Echipamentul Romtelecom prezent pe pilon nu include alte sisteme radiante.

Puterea de emisie a echipamentului prezent pe acest pilon este de ordinul a maximum 4.5 W, iar radiaţiile parazite/reziduale sunt practic inexistente la aceste frecvenţe de microunde. Gospodăria domnului Rotaru Grigore se află la cca 8-10 metri de la împrejmuirea pilonului de radioreleu (echipamentul la care facem referire). Acest pilon susţine sistemul Romtelecom la o înălţime de aproximativ 15 metri faţă de sol, adică peste înălţimea casei domnului Rotaru Grigore. Echipamentele Romtelecom de pe raza judeţului Gorj sunt adăpostite de un cabinet stradal metalic ecranat şi astfel nu emit radiaţii şi nu influenţează în niciun fel starea de sănătate a persoanelor“.

Galerie foto


Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: