Județul Gorj, lovit de o secetă cum nu s-a mai văzut în ultimii 50 de ani

Râurile secate din județul Gorj au fost prezentate de Pro Tv în cadrul emisiunii România, te iubesc! Șușița, Sohodol sau Blahnița au secat complet în această vară. După ultimele ploi, încep să revină ușor, ușor la viață, însă albiile au nevoie de multă apă ca să se refacă.

În Gorj, ploi abundente n-au mai fost din luna mai. Puținii stropi care au căzut în septembrie nici nu au contat după o vară încinsă, în care vântul fierbinte a uscat plantele. Cel mai grav este că râuri precum Șușița, Sohodol ori Blahnița au secat complet, ceea nu s-a mai întâmplat în ultima jumătate de secol.

Localnicii din zonele afectate spun că n-au mai văzut peisaje așa dezolante pe albiile râurilor. “Am 40 de ani, e prima dată când se întâmplă lucrul ăsta, secetă ca acum, cu schimbările astea climatice”.

Dănuț Birău, primarul din Târgu-Cărbunești, a vorbit la Pro TV despre această situație: “E ca într-un film regizat de Robert Redford prin anii 90, "Cândva, pe aici curgea un râu", cred că așa putem să spunem și noi la Târgu Cărbunești. Suntem în albia pe unde ar trebui să curgă râul Blahnița, din păcate, iată că și după ce a trecut aproape o lună de toamnă și câteva ploi care au fost în acest ultime 2 -3 săptămâni, necesarul de apă de care are nevoie solul încă nu a fost suficient de bine adus de către ploile respective și iată că această albie a râului Blahnița este în continuare seacă. Am copilărit și ne jucam pe aici. Iarna ne dădeam pe gheață, vara ne scăldam, cum erau timpurile copilăriei noastre, dar niciodată apa nu a secat în așa fel încât să nu mai curgă niciun firicel de apă, cu toate că au mai fost veri secetoase și călduroase”.
„Cred că de 15-20 de ani de când e făcută și e primul an când e rară apa și a trebuit să renunț la ea și să îmi fac ceva să avem apă, canalizare nu este - au secat râurile – a secat Gilortul și automat nu mai vine nici aici și nu sunt doar eu, toată lumea de pe aici e în situația mea”, a spus un localnic.

Tot județul a fost afectat de secetă. Și Gilortul sau Jiul și-au subțiat serios debitele, în ultimele luni, din cauza lipsei precipitațiilor. Șușița a secat de tot. La fel, și Sohodolul.

Galerie foto



Vizualizări: 684

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: