Ivăniși către mineri: Ar trebui să nu mai dați un cent la sindicate

Atac dur al lui Nicolae Ivăniși, coordonatorul politic al ADN Gorj, la adresa liderilor de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, după ce aceștia au participat la o întâlnire cu candidații PNL la alegerile parlamentare care urmează. “Am văzut zilele trecute că a fost o mare întâlnire între liderii PNL și cei ai sindicatelor din minerit. Care sindicate? Ați văzut vreodată în mineritul ăsta un sindicat, când spun sindicat mă refer să moară acolo primul, în fața muncitorului? Nu. Nu am văzut. Pe ici, pe colo, o voce răzleață, în rest nimic. Care sindicate? Sindicatele la noi sunt de stânga și de dreapta. Sau, cum s-a schimbat guvernarea, sucesc și ei armele. Se duc cu capul, se înfig în dos la noul șef”, a spus Ivăniși la Sabotorii TV.

Mineritul va trece în următorii ani prin cea mai mare provocare, în sensul că o parte dintre carierele miniere vor fi închise în cadrul planului de restructurare a CE Oltenia. La fel și mai multe grupuri energetice. În timp ce minerii și energeticienii își pun mii de întrebări pe paginile de socializare și pe grupurile dedicate lor, liderii de sindicat au mai degrabă mesaje liniștitoare, în ton cu cele ale guvernanților, deși nu este clar pe ce se bazează, planul de restructurare fiind unul secret. Ivăniși le recomandă minerilor să nu mai cotizeze la sindicate, pentru că în momentele dificile s-a văzut că nu au fost reprezentați. De altfel, este de notorietate greva minerilor de acum doi ani, făcută peste capul liderilor sindicali, care le-a adus un plus la salariu de o mie de lei lunar oamenilor din producție. “Ăla nu e sindicat. Mineri, ar trebui să nu mai dați un cent la sindicate. Țineți minte la Ivan, nu merită un cent. La ceea ce am văzut eu că s-a întâmplat de trei ani și jumătate, nu ar trebui să mai dați o fisă”, este mesajul lui Ivăniși.

Coordonatorul ADN Gorj are în intenție să candideze și el la alegerile parlamentare, urmând să comunice dacă o face independent sau din partea unei coaliții de partide mici, care se va prezenta în fața electoratului sub însemnele Partidului Ecologist Român. Ivăniși este împotriva celor care vor să facă și sindicalism, și politică. “Ce să înțeleg, că faceți politică? Dați-vă haina de sindicalist jos, luați-o pe aia de politician, veniți frumos și faceți politică, nu are nimeni nicio problemă, dar lasă pe altul acolo”, a explicat Nicolae Ivăniși.

Acesta spune că nu poate pricepe cum reușesc liderii sindicali să manipuleze oamenii pentru a vota cum vor ei, câtă vreme fiecare este singur în cabina de vot: “Toată lumea fuge după interese. Păi atunci fugiți de tot și lăsați oamenii în pace, ca să știe oamenii ce au de făcut. M-am uitat cât de bazați pot să fie, cum îi controlează, și aici aveți o problemă și voi, clasa muncitoare. A ajuns vreodată sindicalistul șef să meargă cu tine în cabină, să vadă ce votezi? Cum vă păcălesc așa, nu înțeleg? Ce vă spun, cu ce vă șantajează, cum vă controlează?”.

Ivăniși este de părere că fiecare om trebuie să se gândească la familia lui când votează, la binele general: “Aveți salarii infecte, ei pe banii voștri huzuresc. Voi, condiții de muncă zero, muriți curentați pe acolo. Drumuri de acces nu aveți, vă cară cu carosatele alea de zburați din ele până la utilaj, dimineața vă deșteptați, nici cafea nu vă trebuie. Și atunci, despre ce discutăm? Pe toate paliere merg lucrurile așa, pentru că nu mai aveți reprezentanți”.

Nicolae Ivăniși a obținut aproape cinci mii de voturi la alegerile locale, cu un partid mic, Alternativa pentru Demnitate Națională. La parlamentare, un deputat independent are nevoie de circa 30.000 de voturi, aproape imposibil de obținut în orice județ. Deși a strâns semnături pentru o candidatură independentă, Ivăniși ia în calcul și un proiect politic apărut în ultimele zile. Mai exact, mai multe partide mici au decis să își unească forțele la parlamentare și să își trimită oamenii să candideze sub sigla PER. Este vorba de partide diferite, care reprezintă curente naționaliste, ecologiste, care îi reprezintă pe agricultori, muncitori și așa mai departe, partide de nișă, dar care împreună au unele șanse de a face pragul de 5%. “Pe o dezbinare câștigă partidele mari și grupurile lor de interese. Pe o dezbinare a noastră, a populației, pe care, dacă o transferăm și în plan politic, câștigă tot partidele mari, pentru că partidele mici, care sunt formate din crez, care pleacă de la o bază inexistentă și construiesc ca să obțină mii, zeci de mii de voturi, la nivel național sunt vreo 16. Tot timpul fără șanse de a trece pragul acela de 5%, greu de trecut, pentru că nu ai cum să te bați cu partidele mari, care primesc 20 de miliarde (n.r. - lei vechi) pentru a-și face campanie electorală”, a explicat Ivăniși la Sabotorii TV.

Vizualizări: 5,186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: