ISJ Gorj inventariază elevii care nu au religie ortodoxă
Profesorii de religie din judeţul Gorj au primit sarcină de la un inspector şcolar să inventarieze elevii care provin din familii de altă credinţă decât cea creştin ortodoxă. Legea spune clar că este interzisă obligarea persoanelor să-şi declare credinţa, însă inspectorul de religie Ştefan Cristian Vătafu a trecut peste acest detaliu, spunând că datele ar ajuta la o mai bună colaborare cu celelalte culte. Mai mult, situaţia a fost cerută şi de mitropolie.
Inspectorul şcolar Vătafu a transmis dascălilor de religie la începutul anului, prin intermediul site-ului Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, să adune date despre situaţia cultelor neoprotestante în şcoală, să comunice numărul familiilor de altă credinţă decât cea creştin-ortodoxă din unităţile în care predau, dar şi numele pastorilor acestora. Vătafu le cerea profesorilor de religie să dea curs solicitării până la data de 15 februarie, pentru ca datele să fie transmise Mitropoliei în timp util. Inspectorul a explicat presei de la nivel central de ce a solicitat aceste date „Pentru o bună colaborare cu celelalte culte. Eu nu am vrut să îi dăm la o parte sau să îi discriminăm şi am vrut sa îi invităm pe toţi la toate acţiunile de la nivelul judeţului. Noi am vrut să fie o bună colaborare cu toţi”, a spus acesta pentrupublicaţia Hotnews.ro
Vătafu a mai explicat că a încercat să poarte discuţii cu reprezentanţii celorlalte culte însă de cele mai multe ori s-au arătat reticenţi, nefiind dispuşi să dialogheze. Întrebat cine a cerut colectarea acestor date, acesta a declarat “Chiar şi Mitropolia a spus că vrea o conlucrare, adică să nu-i dăm la o parte. Asta vine de la nivel central. Este o solicitare făcută de mine în colaborare cu Mitropolia, pentru o bună conlucrare”.
Ce spune legea
Conform Legii Cultelor, 489/2006, “este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat” (art. 5, alin. 6) şi “este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta” (art. 5, alin.5).
REACŢIE
Generalul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, spune că va analiza situaţia. „Miercuri o să am o discuţie pe această temă cu domnul inspector şcolar şi vă voi comunica ulterior ce am stabilit”, a declarat Ion Işfan.