Iordache vrea să răspundă și ministrul pentru prejudiciul de la CE Oltenia

Președintele ALDE Gorj, Ion Iordache, crede că ministrul Energiei, Anton Anton, a tras de timp în privința demiterii conducerii Complexului Energetic Oltenia. Raportul Corpului de control, care a constatat prejudicii de zeci de milioane de euro, a fost finalizat în semptembrie anul trecut. Potrivit legii, acesta ar fi trebuit să ajungă în două săptămâni în dezbaterea Adunării Generale a Acționarilor, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă AGA ar fi decis tragerea la răspundere a vinovaților, s-ar fi ajuns automat la demiterea Consiliului de Supraveghere, apoi a Directoratului.

Raportul a fost pus abia pe ordinea de zi a ședinței din 1 iulie 2019. “Raportul Corpului de control are niște măsuri stabilite care ar fi trebuit luate din octombrie anul trecut. Probabil de la minister, domnul ministru, datorită prieteniei pe care o are cu managerul, nu a vrut să pună în aplicare măsurile”, a spus Iordache, adăugând că ministrul ar trebui să dea socoteală odată cu Directoratul. “Pentru că au lungit-o atâta, au dus-o într-o și mai mare prăpastie”, acuză Iordache. “Sunt prejudicii de zeci de milioane de euro, nu e de glumă. Ar trebui să își dea demisia sau să fie demis”, a spus liderul ALDE Gorj, cu privire la ministrul Anton, care îi este coleg de partid.

Un proces încă nefinalizat

Ministrul Energiei, Anton Anton, a aprobat încă din toamna trecută raportul Corpului de control care a constatat prejudicii de zeci de milioane de euro la Complexul Energetic Oltenia. Acesta a dispus pe data de 17 septembrie ca raportul Corpului de control să ajungă în termen de 15 zile la Adunarea Generală a Acţionarilor, care să dispună măsuri pentru recuperarea prejudiciului. 

Raportul a fost contestat de administrația CE Oltenia, care a pierdut însă procesul la Curtea de Apel Craiova. “Respinge cererea de suspendare a executării ca nefondată. Respinge cererea de anulare a raportului de control nr. 270.210/CCM/17.09.2018, emis de Corpul de Control al Ministerului Energiei, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare pentru soluţia privind cererea de suspendare şi cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare pentru soluţia privind cererea de anulare a raportului de control, cereri ce se vor depune la Curtea de Apel Craiova. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în soluția din 29 martie.

CEO a făcut recurs, procesul fiind acum la Înalta Curte, unde nu a primit încă termen de judecată.

Corpul de Control al ministrului Energiei a verificat activitatea companiei pe mai mulţi ani. Doar în ceea ce priveşte achiziţionarea de certificate de carbon în 2017 a constatat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro.

Galerie foto



Vizualizări: 2,592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: