Cel mai simplu şi gustos mujdei de usturoi
Usturoiul se foloseşte intens în bucătărie ca un condiment foarte aromat, dar şi ca plantă binefăcătoare pentru anumite boli. Folosit de vechii romani pentru prevenirea bolilor contagioase, usturoiul s-a dovedit a fi o plantă care ne ajută să ne menţinem sănătatea.
Nu mai puţin de 220 de substanţe active, care fac bine organismului uman, sunt conţinute de usturoi: potasiu, fosfor, o cantitate impresionantă de vitamina B şi C, precum şi calciu şi proteine.
Pentru români usturoiul rămâne condimentul de bază pentru mujdei – un sos tradiţional românesc savurat cu diverse preparate, în special peşte şi friptură. Ca să fie eficient, să nu îşi piardă calităţile, dar nici să nu fie atât de „parfumat”, usturoiul trebuie preparat cu zeamă de lămâie.
Cel mai gustos și sănătos mujdei conţine trei ingrediente: 3 căţei de usturoi, o jumătate de cană de apă și zeama de la o jumătate de lamâie.
Pentru preparare se recomandă blenderul sau un mojar pentru a pisa caţeii de usturoi curăţaţi de coajă. Se amestecă usturoiul bine pisat cu apa și cu zeama de lămâie.
Zeama de lămâie nu numai că este eficientă în combaterea mirosului puternic al usturoiului, însa este eficientă şi în suprimarea apetitului. Deci poate fi consumat şi atunci când sunteţi la dietă. Zeama de lămâie, după cum știe toată lumea, este și ea la rândul ei foarte sănătoasă și apreciată pentru substanțele pe care le conține.