Supă cremă de dovleac cu parmezan
Cu doar trei ingrediente principale simple puteţi face rapid o supă cremă de dovleac cremoasă şi consistentă. Pentru cei cărora nu le place prea mult supa cremă, cu aceleaşi ingrediente, dar mai puţină apă, se poate face un piure de dovleac.
Ingrediente: 750 gr dovleac plăcintar (cântărit după curăţare), 50 gr unt, 50 gr parmezan (parmigiano reggiano dacă aveţi), 700 ml apă, sare, piper negru.
Pentru decor: 4 frunze de busuioc, piper negru şi puţin ulei
Preparare: Se curăţă dovleacul de coajă şi seminţe şi se taie cubuleţe. Într-o cratiţă mai largă se topeşte untul şi se adaugă dovleacul. Se înabuşă la foc mic cu capac timp de 10 minute. Se amestecă de 2-3 ori în acest timp. Veţi vedea că exteriorul bucăţilor de dovleac se înmoaie şi se topește în unt. Nu lăsaţi dovleacul să se rumenească.
Adăugaţi apă, sare şi piper, fulgi de chili (1/4 lingurită) şi fierbeţi cu capac la foc mic timp de15 minute. Supa deja va mirosi grozav şi va avea o culoare portocalie atractivă. Adaugaţi parmezanul răzuit şi mai fierbeţi 5 minute.
Mixaţi supa în blender până devine super cremoasă. Dacă vreti să controlaţi consistenţa puneţi la început în blender doar dovleacul şi puţină supă, mixati până aveţi piure fin şi abia apoi adaugaţi treptat apa, cu blenderul mergând până aveţi consistenţa dorită. Neapărat gustaţi de sare (supa tinde să fie dulceagă) şi mai râșniți piper negru (merge bine cu parmezanul).
Pentru decor încingeţi puţin ulei şi prăjiţi câte o frunză de busuioc o dată. Practic doar puneţi frunza în ulei, numaraţi până la 2 şi o scoateţi. Nu le lasaţi mai mult, frunzele îşi vor pierde culoarea, dar mai rău îşi vor pierde şi gustul.
Împărţiţi supa în 4 boluri, asezaţi câte o frunză de busuioc deasupra, presăraţi pinoli şi râşniţi piper negru. Serviţi neapărat cald.