Ion Tudor, la a doua misiune în Gorj!! Protest pe Sohodol!

Nemulţumiţi că lucrările de amenajare a râului Sohodol avansează spre satul lor, prin grădinile lor, localnicii din Stroieşti au ieşit vinerea trecută nu în stradă, ci pe malul apei, pentru a bloca înaintarea excavatoarelor spre proprietăţile pe care le au în zonă. Zeci de oameni s-au strâns pe malul râului, în frunte cu primarul din Arcani, Vasile Popescu, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de modul în care sunt executate lucrările de regularizare, pe fir intrând şi Ministerul Mediului, ministrul Rovana Plumb trimiţându-l în zonă pe comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor, pentru a rezolva problema cu pricina.

Localnicii din Stroieşti nu sunt de acord cu regularizarea râului Sohodol atâta timp cât acest lucru presupune adâncirea albiei cu câţiva metri, aşa cum s-a întâmplat în zona Runcu – Arcani, unde râul, sec de regulă vara, este acum o apă curgătoare. Oamenii spun că au fost scoase izvoarele la suprafaţă şi asta le afectează lor în mod direct fântânile. „Am 74 de ani şi am ajuns să am în curte o fântână adâncă de mai bine de şase metri ca să am apă în ea. Până prin 2000 nu era mai adâncă de doi metri jumătate şi era plină cu apă. Apoi au venit căldurile mari şi am mai săpat 2-3 metri în jos, dar acum, de când se lucrează pe albia râului şi se scot izvoarele la suprafaţă, nu mai e nimic, trebuie probabil să mai săpăm odată în ea. Nu se poate aşa ceva. Păi oamenii ăştia au venit şi au săpat zece metri în stânga malului şi zece în dreapta, după care au luat toată piatra care s-a putut. Ne-au distrus grădinile, ne-au lăsat fără apă, nu e corect”, spune un sătean. Ca el mai sunt mulţi alţii, toţi plângându-se de fântânile seci şi de problemele generate de regularizarea râului.

Cu ochii pe Sohodol

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a dispus verificări şi oprirea temporară a activităţii de regularizare a albiei râului Sohodol, în urma scandalului făcut de sătenii din Stroieşti. Comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor, va avea azi o întâlnire atât cu localnicii, cât şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai firmei care ar trebui să execute lucrările de regularizare a râului Sohodol, până după aceste discuţii, lucrările fiind complet sistate. „Doamna ministru a fost informată despre nemulţumirile oamenilor şi a dispus, de urgenţă, oprirea lucrărilor şi analizarea documentelor şi avizelor în baza cărora firma respectivă urma să înceapă regularizarea acestui râu. Localnicii sunt nemulţumiţi de faptul că firma în cauză ar săpa cu doi sau chiar trei-patru metri în albia râului, pentru a exploata piatra de acolo, scoţând astfel la suprafaţa o serie de izvoare care, până acum, le asigurau acestora apa în fântâni”, menţionează Tudor.

Şi primarul se opune

Primarul comunei Arcani, Vasile Popescu, spune că instituţia pe care o conduce nu este de acord cu excavarea pietrei din albia râului Sohodol, lucrările de regularizare efectuate până acum în amonte de satul Stroieşti având deja consecinţe negative asupra localnicilor. „Fântânile oamenilor au secat, se poate face focul în ele, dar asta nu e din cauza secetei, ci a lucrărilor acestora care au dus la scoaterea izvoarelor subterane la suprafaţă. Oamenii sunt pe bună dreptate revoltaţi şi nici noi, ca Primărie, nu suntem de acord cu aceste lucrări, atâta timp cât ele presupun excavarea albiei şi adâncirea acesteia cu câţiva metri. În plus, în unele cazuri, utilajele au intrat peste proprietăţile oamenilor, distrugându-le grădinile pe care le aveau pe malul apei”, menţionează primarul comunei Arcani.

Firma îşi cere scuze

La rândul său, Petre Seimeanu, vicepreşedinte al firmei care se ocupă de regularizarea râului, prezent vineri pe malul râului Sohodol, la acţiunea de protest a localnicilor, afirmă că lucrările respective se fac în baza tuturor autorizaţiilor şi avizelor necesare de la Apele Române. „Avem un contract cu cei de la Apele Române în baza căruia în 12 luni trebuie să executăm aceste lucrări de regularizare. Dacă depăşim termenul vom fi penalizaţi. Noi plătim redevenţe, taxe, tot ce trebuie la stat, chiar am creat locuri de muncă şi nu înţelegem de unde au apărut aceste discuţii. Dacă în unele cazuri s-au creat neplăceri, ne cerem scuze”, menţionează Seimeanu.

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: